Linkovi

Bombaški napad u džamiji u Afganistanu dok se nastavljaju pritužbe na regularnost izbora


Na istoku Afganistana bombaš samoubica je aktivirao eksploziv u grupi vladinih zvaničnika ubivši najmanje 23 ljudi, medju kojima i zamjenika šefa obavještajne službe Afganistana. Napad se desio jutros u džamiji u gradu Mehtarlem u pokrajini Laghman, oko 100 kilometara istočno od Kabula. Zvaničnici sumnjaju da je meta napada bio zamjenik šefa obavještajne službe Abdullah Laghmani. Glasnogovornik Talibana kaže da je ta militantna grupa preuzela odgovornost za napad.

U medjuvremenu se u Parizu, u okviru regularne serije sastanaka, medjunarodni zvaničnici razgovaraju o situaciji u Afganistanu. Očekuje se da će američki izaslanik Richard Holbrooke i drugi zvaničnici, izmedju ostalog, razgovarati o nedavnim afganistanskim izborima.

Sa tim u vezi, plemenski lideri na jugu Afganistana su optužili policiju da je zatvorila glasačka mjesta i izborne kutije napunila hiljadama glasačkih listića označenim za afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia.

New York Times navodi riječi guvernera okruga Shorbak, Delaga Bariza, koji kaže da su plemenske starješine u pokarjini Bariz odlučile da priznaju Karzaijevog rivala Abdullaha Abdullaha. Ali, guverner kaže da je pomoćnik Karzaijevog brata, Ahmeda Wali, lider pokrajine Kandahar, na dan izbora zatvorio svih 45 glasačkih mjesta. Guverner i druge plemenske vodje tvrde da je gotovo 24 hiljade glasačkih listića poslano u Kabul iz okruga Shorback, i pored toga što biračima nije omogućeno da glasaju. Oni kažu da su svi listići bili za Hamida Karzaija. Te optužbe su meedju najozbiljnijim koje su do sada objavljene protiv gospodina Karzaija i izbornog sistema, na koji stižu pritužbe širom zemlje. Gospodin Karzai i njegovi suradnici negiraju bilo kakve nelegalne radnje.

XS
SM
MD
LG