Linkovi

Afganistan: Učestale optužbe za prevare sve više pokreću pitanje kredibilnosti izbora


Usporeno saopćavanje rezultata izbora u Afganistanu, uz učestale optužbe za prevare sve više pokreću pitanje kredibilnosti izbora održanih u toj zemlji 20 augusta. Analitičari u Washingtonu upozoravaju da bi politika Obamine administracije prema Afganistanu mogla doživjeti veće smetnje ukoliko prevlada gledište o neligitimnosti izbora.

Dok se glasovi prebrojavaju još uvijek je nejasno da li će Hamid Karzai pobjediti, ili će se u drugom krugu izbora susresti sa drugoplasiranim, bivšim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom. Ali usred prebrojavanja glasova, učestale tvrdnje o prevari zatamnjuju izbore. Broj pritužbi se udvostručio od 20-tog augusta, i njihovo rješavanje bi moglo odgoditi saopćavanje izbornih rezultata.

U Washingtonu, neki od experata za Afganistan kažu da bi povećane pritužbe mogle dovesti u pitanje kredibilnost izbora, što oni smatraju ključnim, ističući da je to za medjunarodnu zajednicu posljednja šansa da Afganistan postave na put demokracije.

Bruce Riedel iz Instituta Brookings savjetuje Obaminu administraciju oko Afganistana: " Ovo je zaista posljednja šansa. Imali smo tri šanse da učinimo pravu stvar u Afganistanu. Predhodne dvije, 1990-tih i 2001. smo propustili."

Riedel i ostali kažu - ukoliko se vlada u Afganistanu smatra nelegitimnom biće reperkusija za NATO i u susjednom Pakistanu: "To će učvrstiti njihovo duboko ukorijenjeno mišljenje da ćemo mi napustiti Afganistan u narednih dvije do tri godine i sve što trebaju jeste da čekaju da mi odemo i onda će njihovi Talibanski prijatelji preuzeti najmanje polovinu zemlje."

Za dugoročan uspjeh u Afganistanu Sjedinjene Države se moraju fokusirati na stvaranje legitimnih vladinih institucija u toj zemlji, smatra Kimberly Kagan iz Instituta za izučavanje rata.

Ona kaže da u tome mogu pomoći koalicijske snage: "To je slično onome što smo vidjeli u Iraku, ponekad se koalicijske snage trebaju uključiti kada domaća vlada nije spremna da obavlja sve funkcije izgradnje države."

Vraćnje povjerenja afganistanskog naroda u njihovu vladu, uz poražavanje pobunjenika je drugi ključni elemenat uspjeha, smatraju analitičari. Kagan kaže da je jedan od načina da se to uradi fokusiranje na manje ekonomske projekte kako bi se umanjilo siromaštvo.

Dakle, mi zaista treba da promislimo kako koristiti vojne resurse u cilju stvaranja trenutnih uvjeta za poraz pobunjenika, kaže Kagan.

Bruce Riedel se slaže. On kaže da je to ključno za Obaminu administraciju jer je nasljedila rat bez dovoljno resursa, i sada se susreće sa teškim zadatkom da narod u Afganistanu uvjeri da je njegova strategija borbe protiv pobunjenika uspješna: "Situacija se do sada pogoršala tako da postoje samo dva pitanja. Da li je moguća stabilizacija uz bilo kolike resurse ili je već pomalo kasno."

Experti kažu da će rezultati izbora odgovoriti na ta pitanja. Ukoliko dva vodeća kandidata dobiju manje od 50 procenata glasova postoje dva moguća scenarija: Ili će se oni dogovoriti o podjeli vlasti, ili će biti drugi krug izbora. Eksperti smatraju da bi drugi krug izbora dao kredibilitet nesigurnim demokratskim procesima u Afganistanu i pokazao da je strategija Obamine administracije u borbi protiv pobunjenika uspješna.

XS
SM
MD
LG