Linkovi

Amerikanci umorni od rata u Afganistanu


Predsjednik Obama je obećao da će do kraja godine poslati dodatnih 17 hiljada američkih vojnika u Afganistan. Međutim, nakon što su juli i august bili najsmrtonosniji mjeseci za američke vojnike od početka rata, nedavno provedena istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci već umorni od rata u toj zemlji.

Do kraja godine će na terenu u Afganistanu biti oko 68 hiljada američkih vojnika, koji se bore sa sve većim pobunjeništvom Talibana. Ali istraživanja pokazuju da ratni napori nisu popularni među Amerikancima. Nedavno istraživanje koje su proveli ABC news i Washington Post pokazuju da 51% Amerikanaca smatra da rat nije vrijedan borbe, u poređenju sa 47% koji ga podržavaju. Samo četvrtina ispitanika se zalaže za slanje dodatnog broja vojnika u Afganistan. U nedjelju je najviši američki vojni zapovjednik, admiral Mike Mullen, priznao da su te brojke zabrinjavajuće.

Ja sam veteran vijetnamskog rata i svjestan sam kritičke prirode podrške američkog naroda za ovaj rat, i, zapravo, za bilo koji rat. I te su brojke zabrinjavajuće. Ali predsjednik je meni i američkoj vojsci zadao misiju, kaže admiral Mullen i dodaje da je ta misija onemogućiti i poraziti al-Qaidu i njene saveznike, uključujući i Taliban. Ali misija dolazi uz visoku cijenu.

Juli i august su bili najsmrtonosniji mjeseci za američke snage otkako je rat počeo. 43 američka vojnika su ubijena u julu, a vjerovatno još više u augustu. Prema podacima Ujedinjenih naroda, broj afganistanskih civilnih žrtava se povećao za 25% u prvih šest mjeseci 2009, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Matthew Duss, iz Centra za američki napredak, kaže da Obamina odluka da imenuje generala Stanleya McChrystala za NATO-vog zapovjenika u Afganistanu pokazuje da predsjednik Obama shvata da se američka strategija mora izmijeniti. Ali on dodaje da su predsjedniku Obami potrebni rezultati na terenu.

Ukoliko ne pokaže istinski napredak, i ako se bude činilo da mjesecima samo idemo dublje u okupaciju i borbu protiv pobunjeništva bez ikakvih pozitivnih vijesti, onda mislim da bi se mogao suočiti sa istinskom opozicijom, kaže gospodin Duss.

Lisa Curtis iz Fondacije Heritage kaže da će predsjednik Obama zadržati podršku javnosti ukoliko njegova poruka bude konsistentna.

On je iskazao svoju predanost i to mora nastaviti, i ponavljati zašto smo mi tamo, kako bi američka javnost to shvatila. I ako to uradi, mislim da će američka javnost stati uz njega, kaže Lisa Curtis.

Predsjednik Obama će, kažu stručnjaci, vjerovatno prihvatiti strateški izvještaj generala McChrystala, uključujući i bilo koji zahtjev za dodatnim brojem vojnika.

XS
SM
MD
LG