Linkovi

Evropska unija: Klasične sijalice odlaze u penziju


Nastojeći da provede ono što je u dugoročnom planu štednje energije ranije već zacrtano, iz sjedišta Evropske unije u Briselu danas je i zvanično objavljeno - od sutra je u svim prodavnicama svih 27 država, članica EU zabranjena prodaja klasičnih sijalica snage 100 wati. Riječ je o prvom koraku dogovorenom na nivou evropskih lidera prije par godina. Do 2012. godine bi trebale nestati i najšire koristene klasične sijalice od 40 i 25 wati, a sa 2016. godinom sa tržišta i iz upotrebe bi potpuno nestale sve vrste sijalica koje na klasičan, što će reći rasipnički način, "gutaju" električnu energiju.

Efekti uštede bi trebali biti enormni, uvjeravaju eksperti, tvrdeći da će duži vijek štedljivih sijalica, proizvedenih novom tehnlogijom, umanjiti troškove održavanja i upotrebe za čak 80 posto. Sa stanovišta zaštite životne sredine, to će biti pun pogodak, tvrde i eksperti istraživačkog centra SEVEN u Češkoj, centra koji se bavi iznalaženjem načina što efikasnijeg trošenja energije.

Juraj Krivošek, stručnjak tog centra kaže:

"Kada bi sva domaćinstva u Češkoj zamijenila klasične sijalice od 100 wati sa efikasnijom i štedljivijom sijalicom od 29 wati, imalo bi to na smanjenje zagađenja isti efekat kao kada bi sa čeških puteva uklonili 365 hiljada automobila."

Prije par dana objavljena istraživanja na evropskom području ukazuju. Međutim, na činjenicu da ljudi nisu poptuno uvjereni da je riječ o do kraja ispravnom potezu Evropske komisije. Pitaju se, primjera radi, šta je sa bolesnicima kojima treba određeni kvalitet i snaga svjetlosti, a koju može dati samo klasična sijalica. Pitaju se takođe i kakve zdravstvene garancije daju nova rješenja , s obzirom na, po mnogima, zabrinjavajuće visoku stopu mekurijuma, odnosno žive, u novim, štedljivim sijalicama.

Sudeći prema rezultatima istraživanja provedenog među Austrijancima, Evropljani su ili nikako ili polovično informisani o novim mjerama i o tome šta bi one trebale donijeti. Oni kojima ovo pitanje niije strano, žale se na skučen izbor nove rasvjete trenutno na tržištu, neinteresantan dizajn , a počesto i na cijenu koja je ozbiljno viša od one koju su plaćali za klasične sijalice.

Ipak i unatoč tome, stara rasvjeta a sa njom i ponešto od navika u zemljama, članicama EU nepovratno odlazi u istoriju, otvarajući prostor, nadaju se u Briselu, novoj eri koju će u oblasti potrošnje i štednje energije karakterisati racionalnost, efikasnost i naglašena briga za očuvanje životne sredine.

XS
SM
MD
LG