Linkovi

Afghanistan: Analiza strategije završena, detalji za sada nepoznati


Zapovjednik američkih i snaga NATO saveza raspoređenih u Afganistanu general Stanley McChrystal kompletirao je dugo očekivanu analizu vojne strategije i uputio je na razmatranje američkim i zvaničnicima NATO-a. Prema njegovoj ocjeni, situacija u Afganistanu je vrlo ozbiljna, ali uspjeh je ostvariv uz nužne promjene u odnosu na dosadašnje vojne i druge aktivnosti SAD i međunarodne zajednice u toj zemlji.

Osim te generalne ocjene, drugi detalji analize generala McChystala za sada nisu poznati.

Kako smo već informirali, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je zatražio cjelovitu analizu američke strategije u Pakistanu i Afganistanu kako bi mogli biti definirani uspješniji oblici borbe protiv rastuće pobune talibanskih i militanata al-Qaide. Početkom ovog mjeseca je i zapovjednik Združenog štaba američkih snaga admiral Mike Mullen ocijenio da je stanje u Afganistanu „ozbiljno i da se pogoršava."

Uz to, prošlog tjedna je i The New York Times izvjestio da američki zapovjednici, zajedno sa drugim zapovjednicima misije NATO snaga u Afganistanu, smatraju da nemaju dovoljno vojnika na terenu da bi uspješno obavili zadatke koji su im postavljeni. U tom izvještaju uglednog američkog lista se ne navode izvori za ocjene navedene u pomenutom tekstu, ali se kaže da su zapovjednici u razgovorima sa američkim specijalnim izaslanikom za Pakistan i Afganistan Richardom Holbrookeom naglasili da su im potrebne snažnije i brojnije vojne snage.

XS
SM
MD
LG