Linkovi

BiH: Skupo plaćani nerad


Danas je bosanskohercegovačkoj javnosti predstavljena analiza rada Vijeća ministara BiH i državnog parlamenta u proteklih šest mjeseci. U Centru civilnih inicijativa (CCI) , najkraće rečeno, došli su do sljedećeg zaključka: dvostruko lošiji rezultati rada u odnosu na prošlu godinu, obesmišljenost planiranja, opstrukcija u svakom pogledu….

U prvih šest mjeseci 2009. godine Vijeće ministara BiH ostvarilo je duplo lošije rezultate u odnosu na 2008. Utvrdilo je samo devet posto zakona od planiranih 100, istakli su, rezimirajući rad te državne institucije predstavnici CCI-a na današnjoj konferenciji za novinare. Nadalje, na čak 10 sjednica Vijeća ministara, od do sada održanih 23, nije usvojen nijedan zakon. Kada se sve uzme u obzir, procent realizacije programa rada Vijeća ministara za prvih šest mjeseci 2009. godine je svega 23 posto, naveo je, pored ostalog, predstavnik CCI-a Denis Telić.

Članovi Vijeća ministara nisu u zasjedanju proveli niti šest punih osmosatnih radnih dana za svih šest mjeseci, a građani su za njihove plate, tople obroke i naknade za odvojeni život izdvojili više od 322.000 konvertibilnih maraka.

Za pola godine poslanici Parlamentarne skupštine BiH usvojili su tek 23 osto zakona planiranih programom rada, odnosno od 126 zakona usvojeno je njih 29. Usporedbe radi, u istom razdoblju hrvatski Sabor je usvojio 121 zakon.

Neobično veliki broj zakona, ukupno 18, koji su dobili jednoglasnu ili većinsku podršku u Vijeću ministara odbačeno je ili odbijeno takozvanim "entitetskim glasanjem" Poslanici Predstavničkog doma PSBiH su u šest mjeseci 101 sat. Delegati Doma naroda PSBiH su u radu proveli 42 sata. Za ovu količinu rada, poreski obveznici su iz svojih džepova za plate bh. parlamentaraca izdvojili dva miliona konvertibilnih maraka.

XS
SM
MD
LG