Linkovi

SAD: Ugrožena sigurnost ključnih svjedoka kriminala


Danielle i Raymond Brown su bili svega dva mjeseca u braku. On je bio uspješan muzički producent. Kasno jedne noći, grupa mladića pokušala je da ukrade Brownov automobil. Kada im se suprotstavio, pucali su u njega.

"Nisam znala da su ga pogodili dok nisam vidjela malu rupu na majici....." - prisjeća se njegova supruga Danielle.

I sada, tri godine nakon ubistva supruga, gospođa Brown živi u strahu.

Ubrzo nakon ubistva policija je uhapsila neke osobe, ali je pripremano suđenje moralo biti odloženo. Naime, jedan od ključnih svjedoka je ubijen. Ubistvo je izvršio, ili ga organizirao, čovjek optužen za ubistvo Raymonda Browna.

Gregory Latimer, advokat Danielle Brown kaže:

"Kada glavni svjedok bude ubijen u sred pripremnog procesa, to je katastrofa jer tužilac mora početi praktično od početka. U ovom slučaju je bilo čak i riječi o tome da se odustane od optužbe."

Uznemiravanje, maltretiranje i ubistva svjedoka na području Washingtona dešavaju se u alarmantno velikom broju slučajeva. Od početka prošle godine ubijena su najmanje tri ključna svjedoka. Postoji i dobro vođeni program zaštite svjedoka, ali većina slučajeva ubistava ne potpada pod kriterije tog programa.

U međuvremenu, tužilac okruga Prince George, koji se nalazi u saveznoj državi Maryland i graniči sa Washingtonom, čovjeka optuženog da je ubio Raymonda Browna optužio je, i njega i njegovog brata, i za zavjeru za ubistvo svjedoka ubistva Raymonda Browna. Uz to, novi zakon Marylanda, omogućava da zapisano svjedočenje svjedoka, ako je svjedok spriječen da svjedoči osobno tokom sudskog procesa, bude korišteno na sudu.

Glenn Ivey, tužilac okruga Prince George, ističe:

"Ideja je učiniti besmislenim uznemiravanje svjedoka jer će njihovo svjedočenje biti svakako predočeno poroti."

Gospodin Ivey ne smatra da su lokalne vlasti propustile da zaštite svjedoke. Ključni svjedok ubistva je bio preseljen, ali se nije držao programa, ubica ili ubice su ga nekako obmanule, vratio se na staru adresu i bio ubijen. Kako kaže gospodin Ivey, ko ubije jednom ubiće i drugi put i takvima nikako ne treba vjerovati, posebno ne ključni svjedoci.

Advokat Lattimer smatra da i policajci i istražitelji, umjesto da grade povjerenje, često prijete svjedocima:

"Tužitelji i policajci znaju reći.... "da znamo da odbijate govoriti, da se plašite ...." ali ako ne budete surađivali sa nama, mi možemo razglasiti da ste progovorili i tada ćete biti u još većoj opasnosti."

I on i tužilac Ivey se slažu u ocjeni da je mentalitet "ništa vidio, nista čuo" proporcionalno jednak nasilju na gradskim ulicama. To, uz određene predrasude policije, otežava rješavanje kriminalnih slučajeva, kaže gospodin Ivey i dodaje:

"Moramo zaista prestati tretirati neke zajednice, kvartove, naselja kao loše jer su neki pojedinci iz tih zajednica počinili kriminal. Progonimo kriminalce, a građane tretirajmo kao partnere."

Danniele Brown kaže da ona, unatoč, novom zakonu o zaštiti svjedoka savezne države Maryland, i dalje živi u strahu i krije se:

"Ne znam da li ću se ikada osjećati sigurnom. Raymond je umro na mojim rukama, i zaista ne znam da li ću se ikada više osjećati sigurnom."

Raymond Brown je ubijen prije tri godine. Sudski proces njegovim ubicama zakazan je ponovo, za mart iduće godine.

XS
SM
MD
LG