Linkovi

Kako je CIA isljedjivala teroristePrethodno strogo povjerljivi izvještaj o tome kako je CIA isljedjivala osumnjičene za terorizam, objavljen je u javnosti početkom ove sedmice. Obamina administracija je oznaku tajnosti skinula pod pravnim pritiskom Američke unije za gradjanske slobode. Informacije iz tog izvještaja mogle bi dovesti do pokretanja krivičnog postupka protiv nekih koji su osumnjičenike isljedjivali tokom mandata administracije bivšeg predsjednika Busha.

Izvještaj ima 109 stranica. Gotovo polovina njih je i dalje strogo povjerljiva i kopija za javnost je zacrnjena. U dokumentu se opisuju CIA-ina isljedjivanja osoba tzv. visokog profila, uglavnom pripadnika al-Qaide, osumnjičenih nakon napada na Svjetski Trgovinski Centar.

Nabrojeni su metodi korišteni u ispitivanju osumnjičenika za plan napada na brod USS Cole iz 2000. godine, u kojem je ubijeno 17 američkih mornara. U izvještaju stoji da je njemu prijećeno električnom bušilicom dok je na glavi imao kukuljicu.

Izvještaj potvrdjuje da je na samoproglašenog glavnog organizatora napada od 11. septembra, Khalida Sheikha Mohammeda postupak simuliranog gušenja vodom primijenjen 183 puta.

Navodi se i da su mu isljednici prijetili da će mu djeca biti pobijena ukoliko Amerika ponovo bude napadnuta.

Ministar pravosudja Eric Holder imenovao je specijalnog istražitelja da istraži navode iz pomenutog izvještaja. Iako je podržao svog ministra pravosudja, predsjednik Obama se jo] nije odlučio da se podigne optužnica protiv isljednika ako su oni djelovali unutar zakonskih propisa važećih u tom trenutku.

- Ove metode moramo ostaviti tamo gdje im je i mjesto - u prošlosti. Oni nisu ono što smo mi, i nisu ono što je Amerika, rekao je predsjednik.

Michael Barone, iz konzervativnog instituta American Enterprise, smatra da je imenovanje specijalnog tužioca pogrešan potez jer je, kako kaže, Ministarstvo pravosudja već obavilo istragu i odlučilo da ne podnosi nikakve tužbe.

- To liči na dvostruku omču, da se ljudi dva puta stavljaju pod istragu i moguću krivičnu odgovornost, što uopšte nije u duhu, ako ne i u slovu američkog ustava, kaže on.

Bivši podpredsjednik Dick Cheney rekao je - u izjavi datoj u ponedjeljak - da su iz tih isljedjivanja izvučene informacije koje su spriječile nove napade.

- Bili smo u stanju da zaštitimo Amerikance, da zaštitimo ljude širom svijeta kao rezultat informacija koje smo dobili pomoću ovih oštrijih tehnika isljedjivanja. One su dale rezultat, tvrdi Baronew.

- Da li kažete da bi ih trebalo koristiti i ubuduće?, prekinuo ga je novinar.

- Pa, ja mislim da one treba da budu korištene po nahodjenju predsjednika i administracije, po potrebi da zaštite stanovništvo Sjedinjenih Država.

Praksa iz Bushovog vremena prekinuta je i još jednom odlukom - o osnivanju posebnog odjeljenja, nazvanog Isljednička grupa za pritvorenike visokog profila ili HIG - koje će jedino isljedjivati osumnjičenike za terorizam, i biće pod zajedničkom odgovornošću CIA-e, FBI-a i Bijele Kuće.

Da li su oštre i pretjerane metode zaista bile faktor koji je omogućio da se dodje do vrijednih informacija - i dalje je nejasno. I CIA-in izvještaj zaključuje da je to teško reći sa sigurnošću.


XS
SM
MD
LG