Linkovi

Edward Ted Kennedy-njegov optimizam i ustrajnost živjeće zauvijek


Ted Kennedy je decenijama bio glava najpoznatije američke političke obitelji. Također, bio je i jedan od najutjecajnijih članova Senata. U maju prošle godine, dijagnosticiran mu je tumor na mozgu i podvrgnut je operaciji.

U novembru se osjećao bolje i vratio se poslu u Senatu.

"Osjećam se dobro. Veselim se novom sazivu Senata. Pred nama je mnogo posla. Posebno se veselim suradnji s Barackom Obamom", rekao je tom prilikom Ted Kennedy.

U posljednjim mjesecima života, Ted Kennedy je međutim, uglavnom, bio po strani, pomažući iz sjene da u Kongresu prođe reforma zdravstva, najvažniji prioritet predsjednika Obame. Reformu američkog zdravstva Kennedy je smatrao svojim životnim ciljem.

Senator Kennedy je bio jedan od prvih senatora koji je, još u januaru 2008., podržao Baracka Obamu, kojem je u utrci za predsjedničku nominaciju demokrata suparnica bila Hillary Clinton.

"Znam koliki je potencijal Amerike. Ja sam ga vidio. Bio sam mu svjedok. S Barackom Obamom, opet ćemo ga doseći" rekao je Ted Kennedy.

Predsjednik Obama je u izbornoj kampanji nekoliko puta ukazao na paralele sa bratom Teda Kennedy-ja, predsjednikom Johnom Kennedyjem koji je 1963. ubijen u atentatu.

Obitelj Kennedy je i vrlo tragična obitelj. Pet godina nakon što je ubijen John Kennedy, atentat je bio izvršen i na Bobby-ja Kennedy-ja, koji se također natjecao za Bijelu kuću.

Ted Kennedy je rođen 1932 u Bostonu. U Senatu je od 1962. Posljednjih osam godina bio je čest kritičar vlade predsjednika Georga Busha, pogotovo rata u Iraku.

Bez obzira na to, Kennedy je znao kako se surađuje sa političkim protivnicima u Kongresu Sjedinjenih Država. S predsjednikom Georgeom Bushom izvrsno je surađivao kako bi se reformiralo američko školstvo.

"Moji su zemljaci u Teksasu šokirani kada im kažem da je meni Ted Kennedy vrlo simpatičan. On je izvrstan senator", izjavio je tada predsjednik George W. Bush.

Usprkos svom slavnom političkom dosjeu, senator Kennedy nikada nije ostvario svoj san da postane predsjednik. Njegova politička karijera je gotovo naprasno prekinuta 1969, kada je imao prometnu nesreću. Njegova suputnica je poginula, a on se s mjesta nesreće odvezao kući i trebalo mu je nekoliko sati da prijavi policiji što se dogodilo. Imidž mu je nakon toga bio ozbiljno narušen.

1980 godine se natjecao za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke ali je u utrci unutar stranke izgubio od Jimmyja Cartera. Nakon toga se posvetio Senatu. Bio je simbol liberalizma, i kao takav česta meta republikanskih kritika.

2006 godine, magazin Time ga je proglasio jednim od 'deset najboljih senatora'. U obrazloženju se kaže da je zakonodavni rad Teda Kennedyja 'pozitivno utjecao na život svakog Amerikanca'.

Autobiografija Teda Kennedy-ja "True Compass" bi trebala izaći sljedećeg mjeseca. Najveći dio materijala za knjigu dolazi iz njegovog projekta usmene istorije kojeg je radio u suradnji sa Univerzitetom Virginije još od 2004.

Ovaj mjesec, predsjednik Obama je odlikovao senatora Teda Kennedy-ja najvišim američkim civilnim odličjem, Medaljom slobode.

Predsjednik Barack Obama je senatora Kennedy-ja nazvao izuzetnim liderom i jednim od najuspješnijih Amerikanaca koji su ikada radili za svoju zemlju. On je dodao da je Ted Kennedy Amerikancima pružio priliku da ostvare san o naciji koja je ravnopravna i pravedna, i da je i on sam od toga imao koristi.

Podpredsjednik Joe Biden je rekao da je senator Kennedy cijeli život posvetio gradeći ravnopravniju i pravedniju Ameriku.Državni sekretar Hillary Clinton je za preminulog senatora rekla da je bio jedan od najvećih državnika i jedan od najznačajnijih senatora u američkoj istoriji.Nancy Reagan, udovica predsjednika Ronalda Reagana, je senatora Kennedy-ja nazvala saveznikom i dragim prijateljem.

Reakcije stižu i iz cijelog svijeta. Bivši irski premijer Bertie Ahern je rekao da je Ted Kennedy igrao ogromnu ulogu u rješavanju konflikta u Sjevernoj Irskoj.Bivši britanski premijer Tony Blair je rekao da je Ted Kennedy bio istinski posvećen javnoj službi i vrijednostima jednakosti, pravednosti i mogućnosti. Britanski premijer Gordon Brown je rekao da će gubitak senatora Kennedy-ja žaliti cijeli svijet i nazvao ga je svjetski liderom nastojanja u pravcu dječijeg obrazovanja i zdravstvene zaštite.

U Washingtonu, zastave ispred Bijele kuće, zgrade Capitola i drugih vladinih zgrada su spuštene na pola koplja.

XS
SM
MD
LG