Linkovi

Umro senator Ted Kennedy


Senator Edward Kennedy je preminuo kasno sinoć u svojoj kući u mjestu Hyannis Port, u saveznoj državi Massachusetts, u 77-oj godini života nako duge bitke sa tumorom na mozgu.

U obiteljskom saopćenju se navodi:

"Izgubili smo nezamjenjivo središte naše obitelji i veselo svjetlo u našim životima, ali inspiracija njegove vjere, optimizam i ustrajanost živjeće zauvijek u našim srcima. Zahvaljujemo svima koji su se brinuli o njemu i pružali mu podršku tokom ove posljednje godine i svima koji su stajali uz njega tolike godine u njegovom neumornom maršu za napredak prema pravdi".

Predsjednik Barack Obama, kome je senator Kennedy dao svoju podršku tokom predsjedničke kampanje 2008, je nedavno senatoru iz Massachussettsa dodijelio predsjedničku medalju slobode.

Senator Kennedy je bio brat ubijenog američkog predsjednika Johna Kennedy-ja i senatora Roberta Kennedy-ja koji je ubijen tokom predsjedničke kampanje 1968. godine. Njegove vlastite predsjedničke ambicije su bile prekinute zbog jedne kontroverzne saobraćajne nesreće 1969. godine u kojoj je poginula jedna žena.

Edward Kennedy je jedan od samo šestorice američkih senatora u američkoj istoriji koji je na toj dužnosti proveo više od četrdeset godina.

Iza njega ostaju njegova druga supruga, Victoria Reggie, i njegovo troje djece iz prvog braka, te nekoliko nećaka i nećakinja.

Autobiografija Teda Kennedy-ja "True Compass" bi trebala izaći sljedećeg mjeseca. Najveći dio materijala za knjigu dolazi iz njegovog projekta usmene istorije kojeg je radio u suradnji sa Univerzitetom Virginije još od 2004.

XS
SM
MD
LG