Linkovi

SAD: Tržište nekretnina oživljava, cijene kuća i stanova i dalje padaju


SAD: Tržište nekretnina oživljava, cijene kuća i stanova i dalje padaju
SAD: Tržište nekretnina oživljava, cijene kuća i stanova i dalje padaju

Najvažniji berzanski indeksi su dostigli najveće vrijednosti ove godine pošto su američke Federalne rezerve prošle nedjelje saopštile da sa više optimizma posmatraju ekonomsku situaciju, a u izvještaju na nacionalnom nivou se navodi da je ponovo počela kupoprodaja nekretnina. Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama je objavila da je prodaja domova koji su već imali vlasnika skočila za 7 procenata u julu, što predstavlja najveći mjesečni rast u proteklih 10 godina. Dobre vijesti su navele ljude da budu optimističniji, ali situacija nije baš tako ružičasta kao što se možda na prvi pogled čini.

<!-- IMAGE -->

Prodaja nekretnina je naglo porasla u julu premašujući očekivanja i hraneći optimizam da je američka ekonomija na pravom putu. Predstavnik firme Zip Realty objašnjava novonastalu situaciju:

- Faktor pristupačnosti je na vrhuncu – imate cijene koje su pale za 25 do 30 odsto, kamate koje su veoma niske i kupce koji su čekali da se dokopaju imovine. Dodajte tome poresku olakšicu od 8 hiljada dolara ako kupujete svoj prvi dom i biće vam jasno zašto je potražnja na zavidnom nivou, kaže Patrick Lashinsky.

Veća potražnja je samo dio šire slike. Iako je rast bio najveći u protekloj deceniji, prosječan vlasnik je izgubio oko 15 procenata vrijednosti svoje kuće. Ekonomista Mark Zandi kaže da je to dio većeg problema na tržištu nekretnina:

- Cijene kuća će nastaviti da padaju dok god banke plijene imovinu i moraćemo da sačekamo da predsjednikov plan za modifikovanje pozajmica bude sproveden u djelokaže on.

Kritičari vladinog plana koji treba da pomogne vlasnicima - mijenjajući uslove kredita- kažu da je manje od 10 procenata zajmova zaista i promijenjeno. To znači da mnogi vlasnici i dalje plaćaju velike kamate koje prevazilaze vrijednost njihovih domova. Prošlog mjeseca više od 360 hiljada vlasnika je izgubilo svoje kuće, što predstavlja povećanje za više od 30 procenata u odnosu na prošlu godinu. Zandi kaže da je dio problema i to što banke i dalje nerado pozajmljuju novac:

- Nervozni su jer nezaposlenost raste, cijene nekretnina padaju i dok se to nastavlja oni će nerado pozajmljivati novac, objašnjava Zandi.

Trgovci nekretninama kažu da većina vlasnika koji hoće da ostanu u svojim domovima - ne treba da brine.

- Ako ne želite da prodate svoju kuću, nemojte da brinete puno o ciframa. Možete biti sigurni da će cijena opet dostići onu staru i čak je i prevazići. Da li će to biti za godinu ili dvije? Vjerovatno ne, vjerovatnije od 5 do 7 godina. Onda bi sve trebalo da bude u redu, kaže Lashinsky.

Ovo nije velika utjeha za oko 4 miliona ljudi koji se svakog meseca dovijaju kako bi platili ratu za kuću. Dok stopa nezaposlenosti tek treba da dostigne vrhunac sljedeće godine, ostaje bojazan da će broj zapljena imovine nastaviti da raste što će dalje usporavati oporavak posrnule američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG