Linkovi

Rusija: Cigarete, piće, mortalitet, natalitet...


Prema najnovijim istraživanjima oko milion osoba u Rusiji umire svake godine od bolesti vezanih za alkolizam i pušenje. Utvrđeno je takođe da je u nekoliko posljednjih godina alkohol uzrok smrti polovine svih Rusa umrlih u dobi od 15 do 54 godine života. Broj umrlih veći je od broja novorođenih.

Prema procjenama Svjetske zdravstevene organizacije Rus, muškarac će, u prosjeku, živjeti nešto manje 60 godina, 15 godina kraće od Amerikanaca. Ujedinjene nacije procjenjuju da broj stanovnika Rusije opada za pola procenta godinešnje. U studiji objavljenoj u britanskom medinskom žurnalu The Lancet ističe se da pijenje i pušenje ubijaju Ruse više i brže nego stanovnike zapodnoevropskih zemalja.

I Andrej Demin, predstavnik nevladine Asocijacije za javno zdravlje, smatra da su….

"Cigarete i alkohol osnovni uzroci demografske krize koja prijeti budućnosti Rusije."

Gospodin Demin ističe da prosječan Rus pije 50 boca votke godišnje i za veliku potrošnju alkoholnih pića i cigareta krivi laku dostupnost i niske cijene. Kutija cigareta košta manje od trećine dolara, boca piva manje od dolara i jeftinija je od boce vode.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvjedev o zdravlju Rusa govori kao o krizi koja prijeti nacionalnoj sigurnosti, a gospodin Demin sadašnjeg premijera Vladimira Putina smatra odgovornim za niske poreze na alkohol i cigarete:

"Gospodin Putin je 2000. godine, kada je bio predsjednik Rusije, isticao da je smanjivanje stanovništva ruski problem broj jedan, ali je činjenica da se od tada do danas nije ništa bitno promijenilo."

Ruska ministrica zdravlja Tatjana Golikova smatra da povećanje poreza na alkohol i cigareta mora biti postepeno:

"Treba imati na umu da povećanje poreza za proizvode na koje su potrošači osjetljivi može imati snažne društvene posljedice. Stoga mota biti korak, po korak. Zalažemo se za tako nešto, ali ne odmah i naglo."

Popularnost bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačeva je znatno opala kada je 80-ih godina nametnuo određena pravila vezana za prodaju alkoholnih pića. Sadašnja ruska vlada je, umjesto zavođenja nepopularnih mjera, lansirala oglasnu kampanju pozivajući Ruse da se više brinu za vlastito zdravlje, podsjećajući ih na opasnost koja ide uz pušenje i opijanje.

XS
SM
MD
LG