Linkovi

Irak: Formirana nova koalicija šiitskih stranaka


Najveće i najuticajnije šiitske grupe u Iraku formirale su novu koaliciju u koju nije uključena stranka Dawa iračkog premijera Nouri al-Malikija. Prema današnjim izjavama poslanika, novu koaliciju, odnosno savez koje koje čine te stranke, vjerovatno će predvoditi iračko Vrhovno islamsko vijeće, najsnažnija šiitska grupa u toj zemlji. U novoformiranu koaliciju uključeni su i sljedbenici klerika Moqtada al-Sadra, izrazitog protivnika američkog prisustva u Iraku, kao i druge manje uticajne grupe i pojedinci.

Nova koalicija trebalo bi da zamijeni Ujedinjenu iračku alijansu koja je bila formirana pred izbore 2005. godine, od tada najvećih šiitskih stranaka.

Predstavnici nove koalicije nisu govorili o razlozima neuključivanja stranke Dawa, ali izgleda da je posrijedi neslaganje sa zahtjevima da ta stranka ima veći uticaj u novoformiranoj koaliciji.

Ovaj potez je još jedan udar premijeru al-Malikiju, čiji je plan uklanjanja betonskih barijera u Bagdadu odgođen nakon bombaških i minobacačkih napada prošle sedmice. Umjesto toga, počelo je postavljanje nove linije zaštitnih betonskih zidova oko zgrade Ministarst va inostranih poslova nakon napada u kojima je, kako smo javljali, ubijeno oko 100 osoba. Gospodin Maliki se nadao da bi uklanjanje barijera moglo biti dio napora na normalizaciji života u glavnom iračkom gradu nakon višegodišnjeg nasilja.

XS
SM
MD
LG