Linkovi

Afganistan: Međunarodne reakcije na izbore pozitivne


Zapadne sile su pozdravile izbore u Afganistanu kao pobjedu demokracije. Usprkos izvještajima o malom izlasku birača zbog prijetnje nasiljem od strane Talibana, afganistanski zvaničnici navode da je 40-50% od 15 miliona registriranih glasača u toj zemlji izašlo na birališta. Odziv birača je bio manji nego u prvim predsjedničkim izborima u Afganistanu 2004, ali su zapadni lideri izrazili divljenje za Afganistance koji su izašli da glasaju.

Nakon deset sati glasanja, izborni djelatnici u Afganistanu su započeli otvaranje na hiljade zapečaćenih izbornih kutija koje će odrediti novog lidera zemlje. Predsjednik Obama je rekao da je ponosan na hrabre Afganistance koji su prkosili prijetnjama Talibana kako bi dali svoje glasove. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je to nazvao testamentom demokracije.

Mislim da je izvanredno vidjeti iskazivanje demokracije u bilo kojem trenutku, ali osobito kada se to radi usprkos užasnoj prijetnji za koju znamo da je postojala, rekao je Robert Gibbs.

Taliban je nastojao onemogućiti izbore za nizom napada na mete visokog profila u danima neposredno pred glasanje. Iako je najmanje 26 osoba ubijeno, afganistanski zvaničnici navode da militanti koji su pokušali zaustaviti izbore nisu uspjeli. Usprkos tužbama vezanim za neregularnosti glasanja, glasnogovornik State departmenta PJ Crowley je rekao da će biti na Afganistancima da utvrde legitimnost glasanja.

Ono čemu se divimo u ovim izborima je zapravo činjenica da postoji nezavisna izborna komisija. Ovo su izbori koje su vodili Afganistanci za Afganistance. Ali da sačekamo i vidimo rezultate prije nego počnemo prosuđivati, rekao je gospodin Crowley.

Izborni zvaničnici navode da će proći nekoliko dana prije nego rezultati budu poznati. Ali analitičari kažu da bi mali odziv na jugu i istoku, gdje su strahovi od talibanskih napada bili najveći, mogli naškoditi šansama predsjednika Hamida Karzaia i povećati šanse njegovog glavnog protivnika, bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha. Promatrači također navode da bi mali odziv u nekim dijelovima zemlje mogao naškoditi kredibilitetu izbora. Ali specijalni predstavnik UN-a Kai Eide kaže da je važna stvar to što su se čuli glasovi Afganistanaca.

Nakon tog izbornog dana, osjećam duboko poštovanje za afganistanski narod, za one koji su organizirali izbore, i za sve one koji su na njih izašli, odlučni da sudjeluju u oblikovanju budućnosti svoje zemlje, rekao je gospodine Eide.

Zvaničnici EU su izjavili da su izbori bili uspješan dan za tu ratom razrušenu zemlju. Oko 300 hiljada snaga sigurnosti, od kojih su trećina bile NATO i američke snage, je bilo raspoređeno kako bi štitilo glasačka mjesta.

XS
SM
MD
LG