Linkovi

Afganistan: Glasanje završeno, prebrojavanje počelo


Današnji izbori u Afganistanu su, kako ocjenjuju nadležni zvaničnici protekli uspješno, iako je neizvjesno koliko je Afganistanaca i Afganistanski sa pravom glasa izašlo na glasanje i unatoč izvještajima o neregularnosti glasanja. U napadima na različitim područjima Afganistana, a bilo je u 15 provincija, ubijeno je najmanje 26 osoba. Do napada je došlo i u Kabulu, glavnom gradu, zatim u Kandaharu i drugim velikim gradovima. Među ubijenim je devet civila, devet policajaca i osam afganistanskih vojnika. Zvaničnici NATO snaga ocijenili su da je opća sigurnost tokom cijelog izbornog dana bila na potrebnoj visini.

Broj onih koji su glasali u Kabulu i na sjevernim područjima Afganistana bio je znato veći od broja birača koji su glasali u istočnim I južnim dijelovima zemlje, gdje su talibanske pobunjeničke snage najjače I njihovi napadi posljednjih dana i tjedana najbrojniji. Loš odziv glasača mogao bi umanjiti legitimitet izbora, odnosno značiće da će predsjednički kandidat koji pobijedi neće imati istu podršku u svim dijelovima Afganistana.

Kako je saopšteno iz izborne komisije, o svim navodima o neregulanosti glasanja izbornim prevarama biće provedena odgovarajuća istraga. I tokom kampanje i danas, iz izbornih štabova predsjedničkih kandidata, stizale su međusobne optužbe o manipulacijama sa glasačkim listićima, štampanju lažnih glasačkih kartica i omogućavanju brojnim pojedincima da više puta glasaju.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, na ovim izborima kandidat kome su davane najveće šanse u odnosu na preko 30 drugih, izbore je ocijenio uspješnim.

XS
SM
MD
LG