Linkovi

Obama i Mubarak saglasni oko izvjesnog napretka u mirovnom procesu


Američki predsjednik Barack Obama i egipatski predsjednik Hosni Mubarak su izrazili optimizam povodom mogućnosti napretka u blisko-istočnom mirovnom procesu. Gospoda Obama I Mubarak su se sastali u Bijeloj Kući , što je prvi susret gospodina Mubaraka američkom predsjedniku.

Podsjetivši na izvještaje da je Izrael prestao izdavati dozvole za izgradnju novih naselja na Zapadnoj Obali, predsjednici Obama i Mubarak su govorili o ohrabrujućim znacima u srednjeistočnim mirovnim nastojanjima.

Američki predsjednik Barack Obama je tom prilikom rekao:

Ima pomaka u pravom smjeru. Ohrabren sam nekim stvarima koje vidim na terenu.

Predsjednik Obama je ukazao na to da postoji prilika da se postigne istinski napredak ukoliko Izraelci, Palestinci i arapske države učine ustupke. On je pozvao arapske zemlje da pruže ruku Izraelu poboljšanjem odnosa.

Na kraju krajeva puno toga ovisi o hrabrim liderima, ne samo od strane Palestinaca i Izraelaca, već i od strane arapskih država, u cilju podrške ovim naporima ka miru.


Predsjednik Mubarak je istakao da su arapske države voljne pomoći, ali da Izraelci i Palestinci moraju prvo nastaviti razgovore.

Imamo dobru volju i krećemo se u pravom smjeru, ali dvije strane moraju sjesti za jedan stol i razgovarati što će pružiti nadu., kazao je egipatski predsjednik Mubarak.

Predsjednik Obama želi da Izrael zamrzne svaku izgradnju naselja u arapskom Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, što je obećanje koje izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije dao.

Mada je predsjednik Obama hvalio egipatska mirovna nastojanja, bilo je znakova da se dvojica lidera ne slažu po drugim pitanjima:

Ima nekih oblasti gdje još uvijek postoje neslaganja, no, u tim poljima onda otvoreno i iskreno razgovaramo.

U prošlosti masovna hapšenja političkih protivnika i druga kršenja ljudskih prava su dovodili do zategnutosti američko-egipatskih odnosa.

Kritičari optužuju predsjednika Mubaraka da koristi represivnu taktiku kako bi ušutkao protivnike.

Egipatski aktivisti za ljudska i gradjanska prava ističu kako žele da se vanredno stanje u Egiptu ukine prije parlamentarnih izbora sljedeće godine i predsjedničkih izbora 2011. godine.

Predsjednik Mubarak je rekao da je pitanje reforme pokrenuto i dodao:

Razgovarali smo čak i o reformi u Egiptu. Rekao sam iskreno i prijateljski predsjedniku Obami da sam ušao u izbornu kampanju na osnovu platforme koja obuhvata reforme i stoga smo počeli da primjenjujemo nešto od toga. Još uvijek imamo tri godine da ih sprovedemo.

Ova pojava predsjednika Mubaraka u javnosti je u suprotnosti sa čestim izvješćima da bolestan. Bilo je, naime, široko rasprostranjenih nagadjanja da egipatski predsjednik radi na tome da ga njegov sin Džemal naslijedi na predsjedničkom položaju.

XS
SM
MD
LG