Linkovi

Bagdad: Najkrvaviji dan u posljednja dva mjeseca


Nadležni zvaničnici iračke policije su saopćili da je u nizu velikih i snažnih eksplozija u blizini ključnih tačaka u Bagdadu ubijeno najmanje 100, a ranjeno više od 500 osoba.

Današnji napadi su najkrvaviji dan u glavnom gradu Iraka otkako su se američke borbene snage 30. juna povukle iz urbanih područja.

Eksplozije su slijedile jedna drugu, u razmaku od svega nekoliko minuta. Jedan kamion-bomba eksplodirao je u blizini Ministarstva inostranih poslova, a usljed jačine eksplozije popucali su i prozori na zgradi iračkog parlamenta koja se nalazi u dobro čuvanoj Zelenoj zoni. Nadležni zvaničnici su potvrdili da je na Zelenu zonu ispaljeno više minobacačkih granata. Zona je dio Bagdada u kojem se nalaze mnoge strane ambasade i uredi iračke vlade. Policija navodi da je cilj jednog od današnjih napada bila i zgrada provincijeke vlade u Bagdadu, a vozila-bombe eksplodirali su i u neposrednoj blizini iračkog Ministarstva finasija, zatim u distriktu Salhiya u centralnom dijelu Bagdada gdje su locirane armijske baze, te u trgovačkom dijelu glavnog iračkog grada.

U intervjuu za Glas Amerike zamjenik iračkog ministra za unutrašnje poslove Hussein Ali Kamal za današnje napade okrivio je pripadnike al-Qaide i preostale pripadnike partije Baath i sljedbenike bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina.


XS
SM
MD
LG