Linkovi

Sve veća konkurencija u proizvodnji super efikasnih automobila


Pošto je General Motors objavio proizvodnju novih hibridno-električnih vozila, nadmetanje da se proizvedu vozila koja troše najmanje goriva se zahuktava. Analitičari tržišta kažu da je interesovanje za super efikasna vozila koja su ujedno dobra za okolinu, otvorilo mnoštvo prilika za proizvođače. Jedna mala kompanija u Koloradu je ubjeđena da se moze takmičiti sa velikim proizvođačima automobila.To je kompanija Coda, iz Colorada.

Početkom ovog mjeseca je General Motors uzburkao javnost kada je objelodanio svoj novi električni automobil, Chevi Volt, koji troši zapanjujućih litar goriva na više od 97 kilometara.

Izvršni direktor kompanije, Fritz Henderson vjeruje da je nova linija hibridnih vozila šansa za kompaniju da ponovo počne da stvara profit.

Mi vjerujemo da će automobil koji troši jako malo goriva promjeniti situaciju za nas., govori Handerson.

Vjeruje se da će se Chevy Volt, koji se trenutno proizvodi, pojaviti na tržištu 2010. godine. . Analitičar tržišta Rebecca Lindland kaže da se mnogo očekuje od novog automobila.

Veoma je važno za njih da vozilo bude uspješno jer su uložili mnogo rada i reputacije u njega.

Ali GM ima mnogo konkurencije. Nissan će objelodaniti svoje novo, potpuno električno vozilo pod nazivom ''Leaf,'' dok će Honda izbaciti na tržište svoj novi hibrid ''Insight.''

Iako se ne mogu takmičiti sa Voltom koji troši jako malo goriva, cijena -između 10 do 15 hiljada dolara manje- bi mogla da pridobije kupce. Takođe postoji i domaća konkurencija.

Coda, spoemnuta nova kompanija iz Kolorada, promoviše novo vozilo koje može da održi brzinu od 130 kilometara na sat više od 160 kilometara bez upotrebe benzina.


Kompanija je dobila 45 miliona dolara pomoći od federalne vlade da bi pokrenula proizvodnju.

Guverner iz Kolorada Bill Ritter je jedan među prvima koji je testirao prototip. Tom je prilikom rekao :

Ovo je prva kompanija iz Kolorada kojoj je Ministarstvo za energiju dobavilo garantovani kredit. To znači da vjeruju u ovu ideju.

Zvaničnici kompanije se nadaju da će ove godine početi proizvodnju 20 hiljada automobila koje rade na struju.

Za 35 hiljada dolara za jedan automobil, Guverner Ritter kaže da Coda daje puno: ne šteti okolini i treba joj tek šest sati da se napuni.

Ali sa ogromnim brojem hibridnih vozila koja nastoje privući pažnju, analitičari kažu da su zelena vozila samo dio rješenja za slabu automobilsku industriju.

Poslije najgore prodaje u posljednjoj dekadi, General Motors cilja na novo tržište sa planovima da izgradi kompaktan automobil koji će se prodavati za oko 4 hiljade dolara. Ali još uvijek nije sigurno da li će se jeftina vozila prodavati u Sjedinjenim Državama, ili će biti izvožena.

XS
SM
MD
LG