Linkovi

Samoubilački bombaški napad na Kavkazu


Napadač samoubica u južnoj ruskoj republici Ingušetiji se danas sa kamionom sa 200 kilograma eksploziva zabio u policijsku stanicu,pri čemu je poginulo najmanje 20 osoba. Bio je to najgori napad u tom regionu posljednjih godina. U tom napadu u gradu Nazran je ranjeno više od 100 osoba, i načinjena je velika šteta. Do sada nitko nije preuzeo odgovornost.

Vlasti kažu da se ovaj napad u Nazranu, najgori u posljednjih nekoliko godina u nekoj od južnih ruskih republika, dogodio u trenutku jutarnjeg postrojavanja policajaca. Policija je saopćila da je napadač u manjem kamionu sa 200 kilograma eksploziva, probio kapiju zgrade. Stražari su otvorili vatru ali ga nisu uspjeli zaustaviti.
Svjedoci kažu da je eksplozija izazvala veliko o razaranje i da svuda okolo ima izgorjelih vozila, ruševina i popaljenog drveća. Okolne zgrade su teško oštećene.

Predsednik Ingušetije, Junus-Bek Jevkurov, postavljen od strane Kremlja, koji je prije dva mjeseca i sam teže ranjen u samoubilačkom bombaškom napadu, je rekao da današnji napad predstavlja pokušaj ekstremista da se osvete za nedavne akcije snaga sigurnosti duž granice sa Čečenijom.

Nekoliko sati poslije napada, ruski predsjednik Dimitri Medvjedev, je smijenio s položaja ministra unutrašnjih poslova Ingušetije, ekavši da je bilo moguće spriječiti napad. Gospodin Medvjdev je također naredio ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da pojača zaštitu zakona na toj teritoriji.

XS
SM
MD
LG