Linkovi

SAD: Vrući "zdravstveni" avgust


Praktični koraci demokracije znaju biti i dosta neprijatno iskustvo, odnosno preciznije rečeno susreti izabranih predstavnika sa građanima koji su ih birali. U to su se posljednjih sedmica uvjerili članovi Kongresa, koji su protekli dio avgusta u svojim izbornim okruzima imali česte susrete sa biračima ovdje, u SAD, nazivane "town hall meetings." Tema tih susreta na kojima građani postavljauju pitanja, a senatori, kongresmeni, vladini zvaničnici odgovaraju uglavnom je bila reforma zdravstva. Na iznenađenje mnogih – pogotovo demokrata i medija – dobar dio građana je vrlo zabrinut, uplašen je i….. bijesan, bijesan na političare.

"Ovo nije reforma zdravstva, ovo je pokušaj uspostave kontrole od strane vlasti. Političari žele kontrolirati naše živote" – vikao je na nedavnom javnom panelu u Iowi jedan građanin. Atmosfera slična toj bilježena je širom zemlje.

Primjera radi, jedan od senatora-veterana, demokrata Arlen Specter, neuspješno je pokušao umiriti jednog glasača prilikom susreta u mjestu Lebanon u Pennsylvaniji. I nakon što je gospodin Specter predložio da uzrujani građanin napusti dvoranu, on mu je odvratio: "Vi i vaši istomišljenici u Washingtonu uvijek radite ovakve stvari. Ali jednog dana, kada dođete na sud Bogu, dobit ćete što ste zaslužili!"

Strasti su, u povodu reforme zdravstva, zaista uzavrele.

Ta reforma uveliko kompliciran zahvat i tiče se svih 300 miliona Amerikanaca. Dodatno ulje na vatru je to što dvije stranke, Demokratska i Republikanska, imaju dosta različite stavove o tome kako bi reformu trebala provesti.

Predsjednik SAD Barack Obama i njegovi demokrati u Kongresu smatraju da je jedan od glavnih ciljeva reforme zdravstva – proširiti zdravstveno osiguranje na 46 milijuna Amerikanaca koji ga nemaju. Također, prioritet je sniziti cijene liječničkih i bolničkih usluga, jer one prijete bankrotom…. i građanima, i poslovnom sektoru, i državi. Gospodin Obama je prošle sedmice pokušao ponovno ostvariti inicijativu u debati o tom vrućem pitanju. Na skupu s građanima u saveznoj državi New Hampshire rekao je da je Republikancima jedino stalo da blokiraju njegovu reformu, a ne da poboljšaju sistem koji je i skup i nedjelotvoran. Slično su postupali i 1993. godine , kada je sistem zdravstvene zaštite pokušao reformirati tadašnji predsjednik SAD Bill Clinton, podsjetio je sadašnji američki predsjednik i dodao:

"Svaki put kad se približimo usvajanju reforme, suprotstave nam se razne interesne grupe i lobiji. Koriste sav svoj uticaj i moć. Njihovi saveznici u Kongresu plaše i dezinformiraju narod. Uvijek isto. Ovaj put im ne smijemo dopustiti da uspiju. Ovaj put…. neće proći."

Republikanska stranka protivi se predsjednikovom pristupu reformi zdravstva jer tvrdi da bi promjene bile preskupe a da bi kvaliteta američkog zdravstva opala, ako se u njezinu organizaciju umiješa država. Stav republikanaca izrazio je Mitch McConnell, čelnik republikanaca u Senatu Sjedinjenih Država.

"Mi želimo sporazum s predsjednikom, ali ne bilo kakav. Želimo dobar, kvalitetan sporazum. Nije poenta u tome da se neko, u političkom smislu, ponizi. Poenta je u tome da se pronađe kvalitetno rješenje. Zdravstvo predstavlja šestinu američke ekonomije, na njega otpada više od 15 posto ukupnog društvenog proizvoda. Reforma zdravstva je ogroman posao. Ona će, na ovaj ili onaj način, uticati na život svakog građanina.Zbog toga, želimo da se to pitanje riješi na kvalitetan način."

Ankete pokazuju da podrška Obaminom planu reforme zdravstva opada. Kritike koje su se čule na javnim susretima građani-političari, a o kojima su mediji vrlo detaljno izvještavali, blokirale su zamah reforme, koji je bio očit proljetos.

O tome analitičar Matt Dallek iz vašhingtonskog centra Bipartisan Policy kaže.

"Kritike o širenju državne moći, o čemu govore republikanci, građanima zvuče uvjerljivo. Njima se sve manje sviđa ideja o državi koja regulira liječničke usluge, jer su svjesni da takav plan, vjerojatno, može imati i mnoge neplanirane, negativne posljedice po kvalitetu njihova života."

Demokratska stranka međutim upozorava da na javnim panelima nije toliko došao do izražaja iskreni bijes građana, koliko je riječ o "orkestriranoj kampanji" aktivista Republikanske stranke, koji glume spontanost. Demokrati dodaju da je demonizacija državnog aparata velika demagogija, kojoj republikanci često pribjegavaju.

Kao primjer takve demagogije demokrati navode pokušaj da se Obamina reforma zdravstva izjednači s politikom nacističke Njemačke. Neke liberalne skupine najavile su vlastitu kampanju, kako bi se suprotstavile konzervativcima.

Svećenik Jim Wallis, vođa progresivne kršćanske organizacije Sojourners koja se zalaže za zdravstveni sistem kojim će biti zbrinuti svi građani, kaže:

"Ima ljudi koji žele prekinuti otvoren, pošten, civiliziran i moralan dijalog o zdravstvu. Dobro su organizirani, a cilj im je ugušiti demokraciju. Ne smijemo dopustiti da oni pobijede."

John Fortier iz vašhingtonskog Instituta American Enterprise oček kritike Obamina plana čuti sve do kraja kolovoza, do kada je Kongres na ljetnom raspustu, a političari provode vrijeme u kontaktu s biračima:

"Mislim da još uvijek postoji dobra šansa da se nekakva reforma zdravstva usvoji u Kongresu. No, to će se dogoditi jedino ako u Kongresu dođe do pregrupiranja snaga i ako se ponudi prijedlog koji je drugačiji od sadašnjeg. On mora imati podršku i nekih republikanaca. Jedino će tako uspjeti."

Predsjednik Barack Obama i demokrati u Kongresu žele da zakon o reformi zdravstva bude usvojen prije među-izbora za Kongres u novembru sljedeće godine. Republikanci se pak nadaju da će efikasna blokada reforme zdravstvenog sistema povratiti ugled njihove stranke, te im "vratiti" glasove koje su izgubili na izborima 2006. i 2008. godine.

XS
SM
MD
LG