Linkovi

SAD: Vikend i ostali tragači za zlatom


I sada, u vrijeme američkog problematičnog ekonomskog stanja, cijena zlata ostaje visoka. Dovoljno visoka da mnogi Amerikanci i danas tragaju za zlatom u Kaliforniji, saveznoj američkoj državi koju je, počev od 1848. i godinma nakon,„tresla“ najpoznatija svjestka zlatna groznica. Reporter Glasa Amerike razgovarao je sa mnogim ovovremenim tragačima za zlatom i na, veliko vlastito iznenađenje, ustanovio da većina njih ne sanja o bogatstvu preko noći, ne sanja san stotina hiljada onih koji su prije 150 godina hrlili u Kaliforniju.

O čemu se zapravo radi ?

Rijeka San Gabriel je na sat vožnje od Los Angelesa. Zbog sniježnih otopina koje u nju donose planiski potoci, hladna voda rijeke ledi kosti. Ali ipak ne toliko da obeshrabri tragače za zlatom. Iako su protekle mnoge godine od kalifornijske zlatne groznice, San Gabriel, riječni tok duž kojeg je tada bilo najviše tragača, i danas privlači. Neki su tu da se zabave, neki da praktično nauče školsku lekciju, neki da se jednostavno prehrane.....

Nick je doveo sina... otac da se zabavi, školarac da nauči malo istorije.....

„On je četvrti razred, uče o zlatnoj groznici, i želio je i sam da ispira zlato...“ - kaže otac Nick.

A North, sin dodaje:

„Zainteresiralo me ono što sam pročitao u knjizi. Pomislio sam ... možda ima još zlata i bilo bi zabavno doći ovdje sa drugovima. I tako smo došli ovamo. Možda ćemo naći koji grumen... Ali, vrlo je zabavno biti ovdje i preturati kamenje.“

Ima i onih koji u slobodno vrijeme, kada ne rade, a to je obično vikendom, tragaju za zlatom.Dan je jedan od njih i na obali San Gabriela je svake subote:

„Znate, počinjete polako, sa malim ispiračem, zatim napravitemali tunel za ispiranje vode, pa onda shvatite da vam treba, ako hoćete više zlata, i više riječnog mulja, pa nabavite mašine koje rade za vas.....“

Lester je veteran, na rijeci je već 17 godina. Kaže da je Dana učio ispiranju, a kao i njegov učenik i on je vikend tragač. Zabave radi, ne zbog novca:

„Nećete moći preživjeti od nađenog zlata. Možda samo toliko da isplatite benzin do ovamo i nazad.“

Naravno, ima i onih koji ispiraju zbog kakve, takve zarade. Kevin, 39 godina, majstor rasvjete u Hollywoodu, bez posla je već mjesecima:

„Ovo je način da zaradim nešto novca, za hranu na stolu.“

Kevin i njegov partner našli su kilogram, dva zlata... ali uz visoku cijenu.Kevin ispira riječno tlo, koristeći snažnu mašinu, po deset sati dnevno. Sve što jaka sisaljka usisa, biva saprano, vodom odneseno, osim krupnijih kamenica i eventualno, zlatnih grumenova.

Malo je onih koji su našli dovoljno zlata da mogu u penziju. Bernie traga 21 godinu, zovu ga i gradonačelnikom doline San Garbriel. I danas živi u kući na točkovima:

„Još nisam vidi nekog da je našao zlata dovoljno za život“ – kaže on.

I šta on traže tragači za zlatom?Možda ono o čemu govori Dan:

„Volim rijeku, dolazim svake subote ujutro u pet sati. Dolazim u planinu, čekam izlazak sunca. Divan je to osjećaj.... Bog, rijeka i ja.“

XS
SM
MD
LG