Linkovi

Sjeverna Koreja: Propagandni mit o Južnoj Koreji


Sjeverna Koreja je nedavno poduzela neobičan korak prikazivanjem snimaka južnokorejske televizije na svojim zvaničnim talasima. Međutim Pjongjang je veoma oprezno izabrao i montirao video snimke kako bi podržao svoj propagandni mit da je južna Koreja mizerno mjesto.Medjutim,kako izvještava novinar Glasa Amerike Kurt Achin, Sjevernokoreanci imaju sve veći pristup nezvaničnim izvorima vijesti koji prenose uveliko drugačiju priču.

Južna Koreja: ali na način na koji Sjeverna Koreja želi da njeni stanovnici vide tu zemlju.

Ne krećemo se naprijed, već nazad. Nema nade za napredak, kaže tv voditelj.

Zvanični mediji sjeverne Koreje su nedavno prikazali montažu scena, koje su izabrali iz južnokorejskih medija, kako bi prikazali siromaštvo, nezaposlenost, i nezadovoljstvo.

Jug doživljava kolaps, južnokoreanci žive na ivici očaja, 34 osobe svaki dan izvrše samoubistvo. Tamo je možda bolje umrijeti nego preživjeti, kaže se u sjevernokorejskom izvještaju.

Yang Moo Jin je stručnjak za sjevernu Koreju na univerzitetu u Seulu, na odjelu za sjevernokorejske studije.

Veoma je neobično da sjeverna Koreja ovako koristi južnokorejski program. Oni naglašavaju političke, socijalne i ekonomske poteškoće južne Koreje kako bi pokazali sjevernokorejskom narodu da ne treba zaviditi južnom susjedu, i, što je još važnije, da ne treba očekivati bilo kakvu pomoć od južne Koreje, kaže gospodin Jin.

U stvarnosti, usprkos nekim poteškoćama zbog ekonomske krize, južnokorejska ekonomija je puna energije i obilja. Dohotad po glavi stanovnika je ovdje 15 puta veći nego u sjevernoj Koreji. Glad, koje nema u južnoj Koreji, je svakodnevna prijetnja milionima ljudi na sjeveru. Sve veći broj sjevernokoreanaca sada shvata ekonomsku razliku, jer imaju sve veći pristup informacijama koje ne dolaze od vlade.

Otvoreni radio za sjevernu Koreju sa sjedištem u Seulu, kao i Glas Amerike, svakodnevno emitiraju vijesti i informacije u sjevernu Koreju putem radijskih kratkih talasa.Predsjednik Otvorenog radija Hah Tae Kyuong kaže da sve veći broj sjevernokoreanaca ilegalno posjeduje kineske, pa čak i južnokorejske mobitele.

Južnokorejski telefoni su zgodni za razmjenjivanje tekst poruka, i zbog toga ih koriste. Južnokorejski mobitel je najriskantniji, jer oni znaju da dolazi iz južne Koreje. Kineski mobiteli su manje riskantni, jer znaju da mnogi biznismeni u sjevernoj Koreji koriste te telefone za biznis, kaže gospodin Kyuong.

On dodaje da poslovi preko kineske granice također predstavljaju obimanprotok informacija, koje se prenose usmeno, osobito od strane sjevernokoreanaca koji imaju kontakt sa južnokoreancima u Kini.Južnokorejske drame i drugi programi se regularno krijumčare iz Kine u sjevernu Koreju na video trakama i CD-ovima. Hah Kyoung kaže da oni koji žive blizu dobro naoružane granice s jugom također imaju pristup nezvaničnim informacijama.

Na jugu, mnogi mogu gledati južnokorejske tv programe. Južnokorejski tv signal može dosegnuti do južnih dijelova sjeverne Koreje.Oni tako dobijaju informacije o događanjima izvan svojih granica, kaže gospodin Kyoung.

A to znači da sjevernokoreanci dobijaju pogled na jug kojeg ne filtrira sjevernokorejska propaganda, smanujući tako efekat video snimaka kao što je ovaj.

XS
SM
MD
LG