Linkovi

Pojačani kibernetički napadi


Posljednji napadi na kompjuterske sisteme koji rade na Internetu ukazuju na ranjivost kojoj je izložen kibernetski prostor. Najnoviji primjeri su prošlomjesečni napad na računarske sisteme američke vlade - za koji se vjeruje da je potakao iz Sjeverne Koreje - i nedavni prekid servisa popularne društvene mreže Twitter.


Stručnjaci kažu da je napad od 6. augusta, koji je nakratko prekinuo rad društvenih sajtova Twitter i Facebook bio usmjeren na ušutkavanje jednog blogera u Gruziji koji je kritički pisao o prošlogodišnjem ruskom vojnom upadu u njegovu zemlju. Napadi velikih razmjera iz kibernetskog prostora uslijedili su, prethodnih godina, i protiv Čečenije i Gruzije, prije ruskih vojnih akcija u tim područjima. Prirodna otvorenost Interneta i njegovo korištenje od strane vlada i privatnog sektora učinili su ga pogodnom metom za neprijateljske napade i to će se samo pojačavati, tvrdi umirovljeni general američkog zrakoplovstva Harry Raduege koji je bio član komisije koja je iznijela preporuke predsjedniku Obami o tome kako najbolje zaštititi Sjedinjene Države od napada iz kibernetskog prostora. Početkom mjeseca general Raduege je o tome govorio u Houstonu, pred Vijećem za medjunarodne odnose.

- Ono što morate učiniti jest kontrolirati rizik. Ranjivi smo na ovakve napade. Naivno bi bilo vjerovati da ćemo uvijek uspjeti zadržati napadače izvan naših kompjuterskih mreža. Moramo pretpostaviti da će ući u njih, kaže general Raduege, dodajući da što je neka zemlja naprednija u upotrebi kompjutera i Interneta, to će biti ranjivija.

- Estonija je bila brutalno napadnuta kroz aktivnosti u kibernetskom prostoru, gdje je došlo do prekida internetskih usluga kad je ta zemlja, inače digitalno vrlo napredna, bila zasuta s pet hiljada poruka elektronske pošte u sekundi, kaže on.


General Raduege takodje upozorava da je jedan od najvećih problema - kompjuterski elektronski sistem koji je vitalan za energetski sektor zemlje.
Američki zvaničnici, i vojni i civilni, rade na poboljšavanju odbrane od napada iz kibernetskog prostora i pokušavaju koordinirati nastojanja na tom planu. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano kaže da je jedan od najvećih izazova pronaći prave ljude za taj posao.

- Kako ćemo odgojiti, zaposliti i zadržati stručnjake ili kibernetske policajce i stručnjake za kibernetsku sigurnost? Drugim riječima, odakle će doći ti kadrovi? - pita se ministrica Napolitano i kaže da vlada treba 'najbolje ljude' kako bi kreativno nadmudrila kibernetske kriminalce.

Međutim, ministrica domovinske sigurnosti kaže da se vlada mora pobrinuti i za to da ne dođe do povreda privatnosti građana kako bude intenzivirala svoju obranu svjetske elektronske mreže na koju se vladine agencije, privatni sektor i pojedinci sve više oslanjaju.

XS
SM
MD
LG