Linkovi

BiH: Strane investicije, ipak, pristižu


Prema kompletiranim statističkim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u 2008. godini u BiH je zabilježen priliv direktnih stranih ulaganja od 1,42 milijarde KM, što je, poslije 2007. godine, drugi najviši godišnji iznos.

Iz CBBiH ističu da je uprkos početku globalne ekonomske krize BiH u 2008. uspjela realizirati relativno visoke prilive stranih investicija koji dostižu 5,7 posto BDP-a. Najveći priliv investicija je iz Austrije (21,3 posto), Slovenije (18,5), te Rusije (15,8 posto), a zatim slijede Hrvatska i Srbija. U pogledu ulaganja po djelatnostima, u industrijske djelatnosti je investirano 44 posto, u finansijski sektor (uglavnom banke) 32 posto, a trgovinu 11 posto svih investicija u 2008. godini.

Što se tiče proteklog dijela ove godine, kako se ističe u saopćenju CBBiH, karakteristično je značajnije usmjeravanje investicija u industrijske grane, za razliku od prethodnih godina kada su dominirali finansijski sektor i oblast telekomunikacija.

Ukupno stanje direktnih investicija u BiH do kraja 2008. godine iznosi 10,28 milijardi KM.

Dodajmo i to da je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio da „stand by" aranžman sa MMF-om i ravnoteža koja se tim aranžmanom uspostavlja u državnom i entitetskim budžetima, predstavlja poruku komercijalnim bankama da treba ići ka smanjenju kamata. Po njegovoj ocjeni biće potrebno određeno vrijeme da se to dogodi. Gospodin Kozarić je dodao da je zahvaljujući sporazumu sa MMF-om zadržan i kreditni rejting, što je poruka investitorima da je BiH sposobna da servisira svoje obaveze, kao i da su uštede koje su napravile vlasti morale doći na red i bez aranžmana sa MMf-om.

XS
SM
MD
LG