Linkovi

SAD: Kupovina automobila iz dnevne sobe


eBay, najveći, najpoznatiji i najpopularniji on-line prodavac i General Motors Company, najveći američki proizvođač automobila od prošlog utorka zajedno pokušavaju nešto potpuno novo - prodavati automobile na način kojim milioni Amerikanaca kupuju milione artikala koje nađu pretražujući ponudu eBay-a.

Hoće li na taj način biti podstaknuta prodaja automobila kompanije GM, hoće li zaživjeti jedan poptuno novi način na koji će kupci kupovati vozila?

Za kupce koji ne vole pritisak koji osjećaju u prodajnim salonima automobila kupovina putem eBay-a mogla bi biti manje stresna. Rob Chesney, predstavnik eBay-a tvrdi da sa kompjuterom pored sebe, potencijalni kupac automobila može, kuckajući po tastaturi, obaviti sve potrebno:

"Po prvi put, oni će biti u stanju vidjeti što nude prodajni saloni u Kaliforniji. Moći će birati automobile, prodajne salone...."

Gospodin Chesney dodaje da će putem zajedničke stranice GM i aBay omogućiti izbor modela, boje, dodatne opreme, cjenjkanje, uslove kreditiranja... sve bez povuci-potegni sa prodavcem licem u lice. Moći će to činiti u komoditetu vlastite kuće ili stana, dodaje.

Takva pokusna prodaja uslijedila je mjesec dana nakon što je General Motors, iznenađujuće brzo, izašao iz programa finsijske konsolidacije. Taj potez je za, nekada najvećeg svjetskog proizvođača automobila, dio stragegije direktnog otvaranja prema kupcima.

Inder Dosanjh, vlasnik jednog od prodajnih salona uključenih u eBay program, iznenađen je što se to nije desilo i ranije i kaže:

"Osoba koja kupuje imaće putem eBay-a više vremena da pregovara i ugovara kupovinu sa nama. Opušteno, sjedeći u svojoj dnevnoj sobi."

U General Motorsu se nadaju da će kupovina automobila putem eBay-a čitav proces pojednostaviti, učiniti manje napetim, stresnim. Oko 200 stotine prodajnih salona u Kaliforniji uključilo se u pilot-program koji će trajati do 8. septembra. Ako se pokaže uspješnim, aBay će tu vrstu online prodaje-kupovine proširiti i na druge američke savezne države.

XS
SM
MD
LG