Linkovi

SAD: Počelo testiranje vakcine protiv svinjske gripe


Zvaničnici za pitanja zdravlja u Sjedinjenim Državama imaju dva mjeseca da utvrde da li su vakcine protiv svinjske gripe od dva različita proizvođača lijekova sigurne i djelotvorne za javnu upotrebu. Cilj pokusa je obezbjediti vakcinu za javnu upotrebu do oktobra, što je početak sezone gripe.

U medjuvremenu je opće poznata činjenica da se od Azije do Evrope i Sjeverne Amerike, svinjska gripa alarmantnom brzinom proširila svijetom.

Ona se može vrlo lako proširiti, i proširila se globalno za samo nekoliko sedmica, kaže Wilbur Chen sa univerziteta Maryland koji se pridružio zdravstvenim djelatnicima iz svih dijelova Sjedinjenih Država u utrci da nova vakcina bude dostupna javnosti u oktobru, prije pune sezone gripe.

Sedmicama smo planirali ovu aktivnost, kaže doktor Chen.

On je uključen u prve ljudske testove vakcine H1N1 u Sjedinjenim Državama. Jennifer Fisher je jedna od prvih volontera.

Ova gripa može zahvatiti vaše susjede, vašu porodicu, ljude s kojima dolazite u kontakt, kaže Jennifer Fisher.

Ona dodaje da bi njeno učešće u pokusima vakcine moglo pomoći njoj i njenoj obitelji, jer bi je rad u bolnici mogao izložiti virusu.

Velika je šansa da bi mogla dobiti gripu i stoga bi ova vakcina mogla pomoći, kaže gospođa Fisher.

Ona se pridružila volonterima iz osam mjesta u Sjedinjenim Državama kako bi sudjelovala u pokusima koje sponzorira Nacionalni institut za alergijske i zarazne bolesti. Volonteri će primiti dvije vakcine u tri sedmice. Doktori testiraju sigurnost, usputne pojave i djelotvornost vakcine. Oni će testirati volontere različite starosti, kako bi utvrdili koja je doza najdjelotvornija za koju starosnu grupu.

Sa ovom studijom ćemo moći odrediti doze. Stoga, ako možemo koristiti manje doze, onda ćemo moći više iskoristiti naše ograničene zalihe vakcine, kaže doktor Chen.

U svijetu trenutno vlada manjak vakcina H1N1. U Sjedinjenim Državama, vakcina je ove godine dostupna samo zdravstvenim radnicima, trudnicama, djeci i ljudima sa hroničnim oboljenjima.

Uz nedostatak vakcine, doktori su također zabrinuti da bi virus mogao mutirati u smrtnonosniji oblik do trenutka kada vakcina bude dostupna javnosti.

Trenutno se širi kao regularna gripa, uzrokujući slične simptome, ali to je opet igra nagađanja da li će se transformirati u nešto mnogo ozbiljnije, kaže doktor Chen.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svinjska gripa je ove godine usmrtila više od 1,150 osoba širom svijeta. Ali doktori kažu da je ovo mnogo manje od prosjeka od 35 hiljada ljudi koji u Sjedinjenim Državama svake godine umru od gripe. Ako ove godine ne možete dobiti vakcinu, doktori kažu da će redovno i temeljito pranje ruku i ostajanje kod kuće kada se osjećate bolesnim, pomoći da se ograniči širenje svinjske gripe.

XS
SM
MD
LG