Linkovi

Eunice Kennedy Shriver: Osoba koja je promijenila način na kojeg svijet gleda na ljude sa mentalnim poremećajima


Eunice Kennedy Shriver je nakon višestrukih moždanih udara jučer preminula u Massachusetsu u 88-oj godini života. Ona je bila peto od devetero djece, njena braća su ubijeni američki predsjednik JOhn F. Kennedy i senator iz Massachusetsa Edward Kennedy. Gospođa Shriver je bila osnivač specijalne olimpijade 1968 u korist mentalno poremećene djece.

Mnogi odaju počast Eunice Kennedy Shriver kao osobi koja je promijenila način na kojeg svijet gleda na osobe sa mentalnim poremećajima.

Nemojte im uskraćivati nešto što može promijeniti njihove živote i dati im novu viziju, dati njihovim roditeljima novo gledanje na njih, samo zato jer ne žele da neko u njihovoj zajednici kaže: O, vaše dijete ima specijalne potrebe, rekla je Eunice Kennedy Shriver.

1968, ona je osnovala Specijalnu olimpijadu, sportsku organizaciju u korist mentalno oboljele djece. Inspiracija za njene napore je bila borba njene vlastite sestre, Rosemary, koja je također imala mentalni poremećaj.

Kao peta od devetero djece u moćnoj političkoj dinastiji Kenedijevih, Shriverovoj tragedija nije bila strana. Njen brat, bivši američki predsjednik John F. Kennedy je ubijen 1963. Drugi brat, Bobby, je također ubijen 1968 tokom predsjedničke kampanje. Među ostalim poznatim članovima obitelji su njen brat senator Edward Kennedy iz Massachusetsa koji je obolio od tumora na mozgu, te njen zet, guverner Kalifornije Arnold Schwarzeneger, koji je oženjen njenom kćerkom Mariom Shriver.

Ona je najbolja punica na svijetu, rekao je jednom prilikom Arnold Schwarzeneger.

U obiteljskom saopćenju se navodi da ju je život naučio da živi život pun vjere, ljubavi i služenja drugima.

Ne zaboravimo da imamo još dosta toga uraditi kako bi prevazišli predrasude i represiju s kojima se u svijetu suočava 180 miliona ljudi sa mentalnim poremećajima, rekla je Eunice Kennedy Shriver.

Danas više od 3 miliona sportista specijalne olimpijade trenira tokom cijele godine u svih 50 američkih saveznih država i još 150 zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG