Linkovi

BiH: Otvoren sarajevski filmski festival


Glavni grad BiH, Sarajevo od večeras je domaćin još jednog, petnaestog po redu Sarajevo film festivala. Prestižna smotra filmova u gradu na Miljacki privukla je brojne goste i turiste iz cijelog svijeta, koji već nekoliko dana pristižu u Sarajevo.

Na ovogodišnjoj smotri će biti prikazana 232 filma iz 52 zemlje. Za praćenje festivala akreditirano je oko 700 novinara iz 36 zemalja. Festival je otvoren večeras u Narodnom pozorištu rumunskim filmom "Priče iz zlatnog doba."

Prikazivanje filmova takmičarskog programa za igrani film 15. SFF-a počet će sutra jutarnjom pres-projekcijom hrvatskog ostvarenja "Kenjac" reditelja Antonija Nuića u Narodnom pozorištu, te večernjom u Heineken Open Air kinu. Ove godine u takmičarski igrani program uvršteno je deset filmova.

U slučaju kiše, projekcije iz Heiniken Open Air kina održavat će se u Zetri. Ovogodišnji SFF košta oko 1,3 miliona eura. Od toga je, kako je istakao direktor Festivala Miro Purivatra, oko 36 posto učešće države, a ostatak su osigurali partner i sponzori SFF-a.

XS
SM
MD
LG