Linkovi

BiH: OHR radi ono što neće domaći političari


OHR još jednom poreuzeo obaveze koje su stajale pred domaćim vlastima. Naime, visoki predstavnik međunarodne zajedniceValentin Inzko danas je pokrenuo proces u okviru kojega će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je na dan 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, te nekretnina koje su na Bosnu i Hercegovinu prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovakva odluka Visokog predstavnika rezultat je činjenice daRadna grupa za popis imovine, kojoj je mandat dalo Vijeće ministara, neće biti u stanju da završi popis imovine do isteka roka, 30. septembra 2009. Godine. Članovi te grupe nisu bili u stanju da se dogovori čak ni oko metodologije prikupljanja podataka.

“Ne smije se propustiti mogućnost da se cilj u vezi sa popisom državne imovine u potpunosti ne ispuni prije novembarske sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira“ - istakao je danas Visoki predstavnik. Prikupljanjem tih informacija, OHR neće ni na koji način prejudicirati ishod političkog dogovora koji se mora postići o raspodjeli ove imovine.

U okviru procesa, OHR će prikupiti podatke iz svakog od 48 zemljišno-knjižnih ureda u BiH. Kada budu prikupljene sve potrebne informacije, OHR će dostaviti izvještaj Vijeću ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma između državne i entitetskih vlada, takođe je saopćeno iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG