Linkovi

Još jedan pritvor za Aung San Suu KyiSvjetski lideri oštro osudjuju burmansku vladu koja je odlučila da opozicionu liderku Aung San Suu Kyi zadrži u kućnom pritvoru i narednih 18 mjeseci, i traže njeno trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu.

U intervjuu za Glas Amerike, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu nazvao je gospodju Suu Kyi "burmanskim Nelsonom Mandelom"
Nadbiskup Tutu, inače, trenutno boravi ovdje u Washingtonu, kao jedan od šesnaestoro dobitnika Predsjedničke medalje slobode što ih je predsjednik Obama uručio u Bijeloj kući.

Reakcije širom svijeta uslijedile su odmah nakon objavljivanja nove presude Aung San Suu Kyi. Demonstranti su se najbrže okupili pred burmanskom ambasadom u Londonu - u protestu u znak solidarnosti sa prodemokratskom burmanskom liderkom.

Grupa uglednih globalnih lidera, poznata pod neformalnim imenom "Mudri" zatražila je od ASEAN-a, Evropske Unije i Vijeća Sigurnosti UN da ne prihvati još jednu presudu protiv Aung San Suu Kyi, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Umirovljeni južnoafrički anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, koji predsjedava grupom "Mudrih", podsjeća da je čak i po burmanskom zakonu - protivzakonito stalno kažnjavati Aung San Suu Kyi, iznova i iznova.

- Mislim svi mi znamo da je to namješteno sudjenje, da bi je sklonili iz javnosti i obavili svoje sramotne izbore i 2010. godine, kaže Desmond Tutu.

Nadbiskup Tutu kaže da već dugo nije bio u mogućnosti da komunicira sa Aung San Suu Kyi, koja je počasna članica "Mudrih". Ona je zatvorena punih 14 od ukupno 20 proteklih godina, većinom u kućnom pritvoru. On dodaje da je njeno zatočeništvo čist simbol surove vlasti burmanskih vlastodržaca koji napadaju budističke svećenike i ne dozvoljavaju da humanitarna pomoć stigne do žrtava prošlogodišnjeg ciklona.

- Ipak, sad smo fokusirani na Aung San Suu Kyi, kojoj se dešava nešto što se dešavalo Nelsonu Mandeli. Koristimo njihova imena simbolično, iako oni nisu jedini kojima se to dešava. Sad, dakle imamo Aung San Suu Kyi i možemo je nazvati burmanskim Nelsonom Mandelom, kaže on.

Tokom svoje posjete Africi, američki državni sekretar Hillary Clinton je izjavila da se uopšte nije smjelo suditi i kazniti Aung San Suu Kyi i zatražila je da osim nje iz burmanskih zatvora bude oslobodjeno više od 2 hiljade političkih zatvorenika, uključujući i Amerikanca Johna Yettawa, koji je preplivao jezero da bi posjetio Aung San Suu Kyi, zbog čega je osudjen na 7 godina prisilog rada, uprkos slabom zdravstvenom stanju. Njegova posjeta gospodji Suu Kyi bila je povod burmanskim vlastodršcima da ih oboje osudi zbog navodnog narušavanja sigurnosti zemlje.

U pisanom saopštenju, predsjednik Barack Obama je takodje zatražio oslobadjanje burmanskih političkih zatvorenika i rekao da suzbijanje ideja nikad nije uspjelo da uništi te iste ideje.

I generalni sekretar UN Ban Ki-moon pozvao je na oslobadjanje Aung San Suu Kyi, upozorivši burmansku huntu da ukoliko njoj i drugim političkim liderima ne bude dozvoljeno da učestvuju u izborima iduće godine - kredibilitet tih izbora će biti nikakav.

XS
SM
MD
LG