Linkovi

Još jedno ubistvo humanitarnih radnika u Čečeniji


Dan nakon jučerašnje otmice, jutros su pronadjena tijela dvoje čečenskih humanitarnih aktivista, Zarime Sadulajeve i njenog muža, Alika Džabrailova. Glasnogovornik čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a i zvaničnici ruske organizacije za ljudska prava - Memorial, odvojeno su saopštili da su oni pronadjeni u predgradju Groznog, sa prostrijelnim ranama na grudima i glavi, u prtljažniku svog automobila, kojim su i odvedeni.

Humanitarna organizacija na čijem je čelu bila Zarima Sadulajeva pomagala je djeci u Čečeniji, regionu razorenom kroz dva separatistička rata u toku posljednih 15 godina.
Ona i njen muž odvedeni su sinoć po lokalnom vremenu iz kancelarije organizacije, da bi se trojica otmičara obučenih u vojne uniforme vratila po njihove mobilne telefone i ključeve njihovog automobila, svjedočio je čuvar u zgradi.

Prošlog mjeseca, oteta je i takodje ubijena, još jedna ugledna aktivistkinja za ljudska prava, Natalija Estemirova, i njeno tijelo je pronadjeno nekoliko sati nakon otmice.

Mirovni aktivisti i humanitarni radnici na terenu jednoglasno su za tu otmicu odgovornim smatrali snage čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, jer je posljednje što je Estemirova uspjela da uradi bilo upravo objavljivanje navoda o kršenjima ljudskih prava od strane njegove vlasti i uz podršku Kremlja.

Medju organizacijama koje su za smrt Estemirove okrivili aktuelnu čečensku vlast bili su i sinoć oteti i ubijeni aktivisti.

Aktivisti još tvrde da, podržavajući Kadirova, Moskva pomaže stvaranju klime u kojoj su totalna brutalnost i potpuna neizvjesnost - osnovne karakteristike svakodnevnog života u Čečeniji.

Istražitelj žalbi o kršenjima ljudskih prava u moskovskoj centrali Human Rights Watch-a, Tatjana Lokšina:

- Ova je vijest duboko šokirala sve one koji još rade na pitanjima ljudskih prava u Čečeniji. Može zvučati surovo, čak i cinično, ali nakon podmuklog ubistva Natalije Estemirove prije manje od mjesec dana, zaista smo nekako mislili da bi moglo doći do nekog prekida, do neke pauze. Očito, da se to nije dogodilo, kaže gospodja Lokšina i dodaje:

- Sad je sasvim jasno da je u ovom trenutku Čečenija jednostavno van kontrole. Potpuno van kontrole. I zakoni logike, zakoni zdravog razuma ovdje više ne važe. Federalni centar, ruske vlasti - moraju učiniti nešto u vezi sa katastrofom u tom regionu. Morale bi osigurati efikasnu istragu i hitno je sprovesti oko ovog dvostrukog ubistva i oko ubistva Estemirove. To je preduslov za ikakvo poboljšanje situacije u regionu, zaključuje predstavnica Human Rights Watch-a iz Moskve.XS
SM
MD
LG