Linkovi

Centar za sigurnost i odbranu zemlje: Kako koordinirati nivoe vlade u hitnim situacijama


Američki zvaničnici se suočavaju sa izazovom koordiniranja različitih nivoa vlade u hitnim situacijama, bez obzira da li se radi o prirodnoj katastrofi ili terorističkom napadu. Zvaničnici svih vladinih nivoa se sa tim izazovom suočavaju u Centru za sigurnost i odbranu zemlje. Svake godine, tu školu završava oko 120 studenata. Dodatnih 30 hiljada stručnjaka za sigurnost zemlje putem web stranice centra ima pristup obrazovnoj i drugoj vrsti informacija. Novinar Glasa Amerike Mike o Sullivan je posjetio taj centar, Pomorsku magistarsku školu u mjestu Monterey u Kaliforniji.

Od uragana u Meksičkom zaljevu do zemljotresa u Kaliforniji, svaki dio zemlje se suočava sa različitim opasnostima. Sa zajedničkom prijetnjom od terorizma se suočavaju zajednice širom Sjedinjenih država. Zvaničnici iz svih dijelova zemlje dolaze u Centar za sigurnost i odbranu zemlje kako bi ocijenili prijetnje kroz dva različita vida foruma: izvršni trening i magistarski program koji vodi ka diplomi. Sudionici rade za javne agencije širom Sjedinjenih država. Zamjenik šefa vatrogasne brigade Los Angelesa Mario Rueda kaže da se aktivnost njegovog odjela proširila.

Ima čitav niz dešavanja za koje vatrogasac sada mora biti pripremljen i spreman da odgovori 24 sata, od opasnih materija, urbanih potraga i spašavanja, avionskih i saobraćajnih nesreća, potonulih brodova u lukama, nesreća u podzemnim željeznicama, oblakoderima. I javnost očekuje efikasnost na mjestu na koje stignemo, kaže gospodin Rueda.

Florida i Meksički zaljev se svake godine suočavaju sa uraganima. Scott McAllister, zamjenik savjetnika za sigurnost na Floridi, kaže da stanovnici moraju biti spremni za nepredvidljive nesreće, kako prirodne, tako i one koje uzrokuje čovjek. On kaže da su događaji od 11 septembra 2001 izvrstan primjer.

Najveći broj ljudi vjerovatno nije mogao zamisliti koncept da se putnički avioni koriste kao oružje i usmjeravaju ka zgradama. Pitanje sa kojim se suočavamo je zapravo nastojanje da se pripremimo za nepoznatu prijetnju, kaže Scott McAllister.

Ellen Gordon iz Centra za sigurnost i odbranu zemlje kaže da je vlast u Sjedinjenjim državama decentralizirana, usljed čega je, kako kaže, koordinacija izazov. Ovlasti su podjeljene između predsjednika i njegove administracije, kongresa i sudova, i još dodatno podjeljene na državnim i lokalnim nivoima.

Kako bi se nešto postiglo, potrebno je učešće sva tri nivoa vlade, svih odjela vlade na sva tri nivoa, kao i privatnog sektora. Stoga je to izazov, ali sam bila svjedok da se to može postići, kaže gospođa Gordon.

Ona dodaje da su za suočavanje sa prijetnjama današnjice potrebni upravo diskusija i planiranje koji se u ovom centru organiziraju.

XS
SM
MD
LG