Linkovi

SAD: U julu niža stopa gubitka radnih mjesta


Stopa nezaposlenosti u julu u Sjedinjenim Američkim Državama je, neočekivano, bila manja nego prethodnih mjeseci. Prema izvještaju Ministarstva rada objavljenom krajem protekle sedmice, ta stopa je u prošlom mjesecu bila 9,4 posto, odnosno za jednu desetinu procenta manja nego u junu. Mada je tržište rada i dalje vrlo osjetljivo, nadležni zvaničnici američke vlade ocjenjuju da je i taj izvještaj još jedna indikacija da se, poslije Velike depresije, ekonomski najnepovoljniji period bliži kraju.

Predstavnik Biroa za statistiku o radu Keith Hall kaže da je bez posla u julu ostalo 247 hiljada osoba, najmanje od avgusta prošle godine, i dodaje:

"Posljednja tri mjeseca su bila umjerenija i sada bi mogli očekivati poboljšanja na tržištu radne snage."

Pad julske stopa povećanja nezaposlenosti je prvi pad od aprila prošle godine. Gospodin Hall kaže da je najveći pozitivan pomak napravljen u proizvodnom sektoru. Uz to, povećan je broj radnih sati koje Amerikanci provode na poslu, te satnica zaposlenih, ne nešto posebno značajno, ali je porasla.

Nakon objavljivanja izvještaja Ministarstva rada, porasli su i berzanski indeksi na Wall Streetu, a urednik magazina Barron Michael Santoli kaže:

"Profit korporacija bio je iznad očekivanja, što takođe sugerira da ima prostora da dalje poboljšanje ukupnog ekonomskog stanja."

Predsjednik Sjedinjenih Država Baracka Obama takođe smatra da je američka ekonomija na dobrom putu oporavka, ali i upozorava:

"Što se mene tiče, pravog oporavka nema sve dok gubimo radna mjesta. Nećemo predahnuti dok svaki Amerikanac ne bude mogao naći posao."

To bi se moglo desiti i brže od očekivanog. U Zapadnoj Virdžiniji kompanija Simonton Windows vratila je na posao svih 263 radnika, otpuštenih prošle godine. Predsjednik kompanije Mark Savan kaže da je to zasluga 800 milijardi dolara vrijednog vladinog stimulativnog paketa:

"Poreske olakšice, opći oporavak do kojeg je došlo, oživljavanje tržišta i veća tražnja naših prozora, omogućili su nam da otpuštene radnike pozovemo nazad."

Mandy Stewart, prvi dan ponovo na poslu, bila je vrlo sretna:

"Svi u mojoj porodici su bili radosni znajući da se vraćam poslu, da ću ponovo donosti ček svakog tjedna."

Unatoč podacima koji ohrabruju, mnogi ekonomisti očekuju da će ukupna stopa nezaposlenosti rasti do kraja godine. Gospodin Obama traži od Amerikanaca da budu strpljivi. Veći dio stimulativnog paketa tek treba potrošiti, odnosno još bolji ekonomski pokazatelji vjerojatno će slijediti.

XS
SM
MD
LG