Linkovi

SAD-Kanada-Meksiko: Zajednički plan borbe protiv širenja virusa H1N1


Susret predsjednika SAD Baracka Obame, kanadskog premijera Stephena Harpera i predsjednika Meksika Felipe Calderona, odnosno prvi samit lidera zemalja sjeverno-američkog kontinenta u tom sastavu, biće danas nastavljen razgovorima o naporima na predupređivanju svinjske gripe, trgovinskoj razmjeni između tri zemlje i borbi protiv krijumčara droge. Susret trojice lidera održava se u meksičkom gradu Guadalajara. Kako se očekuje, oni bi mogli danas predstaviti zajednički plan o borbi protiv epidemije virusa H1N1, dok oko druga dva spomenuta pitanja postoji određene razlike.

Predsjednik Meksika Felipe Calderon rekao je gospodinu Obami kasno sinoć da bi Sjedinjene Države trebale da djeluju brže i Meksiku prebace 1,4 milijardu dolara obećanih kao pomoć u borbi protiv organiziranog kriminala u toj zemlji. Prebacivanje prvih 100 miliona dolara je odloženo jer su neki od senatora i kongresmena izrazili zabrinutost zbog navodnog kršenja ljudskih prava od strane meksičke armije. Tokom susreta koji je trajao 45 minuta američki predsjednik je izrazio črvstu podršku Meksiku u borbi protiv narko-kartela, ali i istakao potrebu poštivanja ljudskih prava.

Dvojici predsjednika se nakon tog susreta, na radnoj večeri, pridružio i kanadski premijer Stephen Harper. Novi susret trojice lidera će, kako rekosmo, uslijediti danas, prije povratka gospodina Obame u Sjedinjene Države.

Susreti u okviru sadašnjeg samita su, kako je saopšteno iz Bijele kuće, dvanasti put kako gospodin Obama razgovara sa jednim ili drugim liderom od januara ove godine, kada je i zvanično preuzeo funkciju predsjednika SAD. Novi razgovori uslijediće vrlo brzo. Kanadski premijer Stephen Harper prihvatio je poziv da posjeti Bijelu kuću u septembru, a sva trojica lidera planiraju prisustvovati samitu najviših predstavnika zemalja grupe G-20, predstavnika najvećih razvijenih i najzjačajnijih zemalja u razvoju koji će biti održan u Pittsburghu, američka savezna država Pennsylvania.

XS
SM
MD
LG