Linkovi

Sveobuhvatni pristup protiv terora


Glavni savjetnik predsjednika SAD Baracka Obame za pitanja terorizma, govorio je juče u Washingtonu o jednoj drugačijoj, više nijansiranoj antiterorističkoj strategiji, koja se udaljava od pristupa ranijih administracija. John Brennan je istakao da Sjedinjene Države ovaj problem moraju, kako je rekao, napasti sa više frontova, uključujući i samo regrutiranje potencijalnih ekstremista od strane terorističkih organizacija.

Idućeg mjeseca navršiće se osam godina od trenutka kada su obični Amerikanci postali svjesni potencijalne moći ekstremista.
Od napada na Svjetski Trgovinski Centar, Amerika se bori da porazi al-Qaidu i uhvati njenog vodju, Osamu bin Ladena.

Glavni anti-teroristički savjetnik predsjednika Obame, medjutim, kaže da se ova administracija ne fokusira toliko na samog bin Ladena koliko na ono što on prestavlja:

- Al Qaida je ozbiljno načeta i prisiljena da veliki dio svojih glavnih vodja zamijeni novim, manje iskusnim i manje sposobnim osobama. Sve im je teže i teže da prikupe neki novac, da premještaju svoje operativce i da planiraju napade, objašnjava gospodin Brennan.

Planiranje tih napada uključuje i obuku regrutiranih u zemljama s represivnim režimima. E tu antiteroristička filozofija administracije dolazi do izražaja. Brennan kaže da masovno pridruživanje ekstremistima možemo spriječiti podržavajući dobre, ne-represivne vlade:

- Mi možemo počistiti sve teroriste koje hoćemo, njihove vodje i njihove vojnike, ali ako propustimo rješavanje širih političkih, ekonomskih i socijalnih uslova u kojima ekstremisti opstaju - uvijek će se javiti neki novi ekstremisti, siguran je on.

Gospodin Brennan objašnjava da upravo stoga administracija podržava pakistansku vladu koja pokušava da tamošnja plemena zaštiti od al Qaide, podržava jedinstvenu vladu u Iraku i nacionalne izbore u Afghanistanu. Ispravna, dobra vlada vraća moć vlasti narodu:

- Ako neke od tih vlada vrše represiju nad slobodom govora, one vrše represiju ne samo nad ekstremistima, nego i nad onim snagama koje su direktno neophodne za trajni poraz nad ekstremizmom, zaključuje Brennan.

U vezi sa spornim tehnikama isljedjivanja, poput simuliranog gušenja, ovaj visoko rangirani zvaničnik Bijele Kuće kaže da je gospodin Obama formirao posebnu radnu grupu za reviziju ukupne američke prakse u vezi sa hapšenjem i isljedjivanjem:

- Upravo sada su u toku velike vojne operacije u Iraku i Afghanistanu, gdje su na snazi dobro poznate procedure za osobe koje budu zarobljene i uhapšene na bojnom polju. Ali, zatim, u pitanju je kako mi postupamo ako zarobimo i uhapsimo nekoga u nekom drugom kraju svijeta, kako će se postupati s njima.

Gospodin Brennan dodaje da Obamin pristup nije da poništi antiterorističke planove Bushove administracije. Umjesto toga, on želi da im doda nove dimenzije, sa naglaskom na vlade, narode i ekonomije. I, kao veoma važno, predsjednik Obama jasno i glasno definira zvaničan američki stav - Sjedinjene Države su u ratu protiv al Qaide i njenih ekstremističkih saveznika, a ne protiv islama.

XS
SM
MD
LG