Linkovi

Afghanistanka u Ohio-u ruši stereotipe o ženi u islamu


Neki na Zapadu već se dugo oslanjaju na negativne stereotipe prema islamskoj vjeri, osobitno kada je riječ o ulozi žene u islamu. Ali jedna žena u Toledu u saveznoj državi Ohio želi pobiti te predrasude. Ona je izabrana za predsjednicu lokalnog islamskog centra, nadgleda zajednicu svoga centra, školu i džamiju, kao i aktivnosti imama, a njen cilj je pokazati zapadnom svijetu da islamske žene mogu postići sve što žele

Kao i mnogo afganistanske žene, Salmena Sedique uživa u provođenju vremena sa obitelji u svome domu u Toledu, savezna država Ohio.

Ali za razliku od nekih drugih muslimanki ona igra bitnu ulogu i izvan svoga doma, u Toledovoj muslimanskoj zajednici.

Ona je prva žena koja je postala predsjednicom islamskog centra Masjid Saad , koji uključuje islamsku školu i džamiju.

Ovo je teška pozicija za svakoga. Velika je odgovornost. I svake druge sekunde se pitam hoću li je ispuniti kako treba i na pravi način., kaže gospodja Sedique.

Toledo je stari industrijski gradić u središtu Sjedinjenih Država. Masjid Saad centar je okupio jednu malu molitvenu zajednicu na lokalnom sveučilištu prije 20 godina.

Ova zajednica je izrasla u veću zajednicu sa oko tisuću vjernika. Žene igraju važnu ulogu u svim aspektima aktivnosti centra.

Gospođa Sedique želi promijeniti negativne stereotipe nekih ljudi, osobito prema ženama. Ona tvrdi da pravila koja kažu da žene ne mogu biti obrazovane, ili napustiti kuću bez društva ili muškoga člana obitelji, ili da moraju biti pokrivene, su ukorijenjena u kulturi, a ne islamskoj vjeri. Ona kaže da su u islamu te stvari pružene kao izbor i protokol zbog uloge koju se žene igrale u kući poslanika Muhameda.

One se nisu skrivale. One nisu bile iza zavjesa, niti iza zidova. One su se borile u bitkama, sudjelovale u poslovima., govori Sedique.

Ona također igra važnu ulogu u obiteljskom biznisu, održavajući knjige i kompjuterski sustav u trgovini automobila njenog muža Ahmada. Muž ju je također nagovarao da postane predsjednica islamskog centra.

Trebali smo hitno nekoga u našoj zajednici da je vodi i organizira. A ona je kvalificirana za to. Ja je u potpunosti podupirem u tome što radi., kaže Ahmad Sedique.

Salmena Sedique kaže da je vođenje prema nečijem primjeru najbolji način da bi se promijenila percepcija. Ona potiče mlade da se uključe u rad zajednice. Danas, grupa mladih žena u Centru planira aktivnosti za mladež.

Sedique očekuje malo više aktivnosti od muslimana van zajednice, i tom smislu govori:

Mi nemamo ljude u politici, također nemamo socijalnih radnika. Oni na to ne gledaju kao na prioritet, ali meni osobno jeste prioritet.

Salmena Sedique ima mandat na jednu godinu. U islamu, jedina pozicija za koju se žene ne mogu kandidirati jest pozicija imama. Predsjednica Sedique potiče žene da se obrazuju, uključe, i bore za svoja prava.

XS
SM
MD
LG