Linkovi

Za bolji svijet: Tony Hawk


Skateboarder Tony Hawk je, vozeći dasku sa točkovima, zapravo izvođeći prave akrobacije, bio na vrhuncu sportske karijere i jedan od najboljih devedesetih godina prošlog vijeka. Sada je poduzetnik. Otišao je u takmičarsku mirovinu, a potom stekao ugled u industriji video-igara, odjeće i skateboardinga. Ipak, ono što je najbitnije za Tony Hawka je nesebičan rad sa mladim skateborderima na koja prenosi životna i sportska iskustva, usađuje ljubav prema onome što rade, uči ih istrajnosti.....

Dok se takmičio, Tony Hawk pobijedio je preko 70 puta na takmičenjima profesionalaca-skateboardera. Milioni mladih daskaša su mu se divili. I danas ga mnogi izuzetno vole i cijene. Kroz fondaciju koju je osnovao, Tony Hawk pomogao je da se, širom Sjedinjenih Država, izgradi više od 400 poligona za sketeboarding.

Za sadašnju uspješnost u poslovima kojima se posvetio, Tony Hawk će reći da mnogo duguje skateboardingu, prvo dječačkom hobiju, pa onda sportskom i takmičarskom opredjeljenjuu. Sa devet godina počeo je na dasci koju je dobio od brata:

„Kada sam stao na dasku, osjetio sam da neću sići. Bio sam upecan."

Ostalo što se desilo zvuči poznato - od daske se nije odvajao i već sa 11 godina počeo je da se takmiči. Danas kaže da skateboarding privlači, oduševljava djecu sličnu Hawku-dječaku:

„To su klinci koji sebe ne nalaze tradicionalnim sportovima, igri sa loptom, igri u timovima. Oni traže nešto drugo, individualnije. A sketeboarding je za takve. Oni uživaju vozeći i izvodeći brojne vratolomne figure."

Od osnivanja 2002. godine, iz fondacije "Tony Hawk" do sada je izdvojeno 2,7 miliona dolara za projekte koji su u izgradnji i u fazi planiranja. I mnogi mladi skateboraderi su uključeni u dizajniranje i gradnju poligona na kojima će voziti:

„Osjećam da im to mnogo znači, da ih ispunjava, vidim da se raduju što prolaze i kroz taj dio. Presjecajući crvenu traku, oni znaju, vide, i bukvalno, betonski dokaz njihovog rada."

Tony Hawk će na kraju reći da je skateboarding, nekada hobi usamljenika, danas vrlo popularn sport koji mladima daje priliku da se višestruko iskažu.

XS
SM
MD
LG