Linkovi

Zapadna Obala: Pet godina suše


Nakon pet uzastopnih godina velikih suša u Izraelu i na palestinskim teritorijama, nedostatak vode posebno je aktuelan za Palestince na Zapadnoj Obali. Primjera radi, voda u velikim vodoopskrbnim rezervoarima na jednoj uzvisini na Zapadnoj Obali, iz kojeg vodu koriste i Palestinci i Izraelci, je daleko ispod uobičajenog nivoa vode. Prema nedavnom izvještaju Svjetske banke, Izraelci inače imaju 4 puta više vode po stanovniku nego Palestinci na Zapadnoj Obali. Takvo stanje značajno otežava i onako mukotrpan mirovni proces. Takođe je činjenica i da su palestinske vlasti na Zapadnoj Obali propustile izgraditi odgovarajuću vodoopskrbnu infrastrukturu.

Po vodi koja curi iz česme u dvorištu porodičnog doma Mahmoudovih zna se da je srijeda. To jedan od dana kada imaju vodu. Članovi porodice, 15 njih, nastoje uhvatiti svaku kap dragocjene tečnosti prije nego vode nestane za narednih nekoliko dana.

Intifar Sabre Mahmoud Abu Hassan, žureći da skuha kruh dovoljan za cijeli tjedan, kaže:

“U danu kada imamo vodu, kupamo se, peremo odjeću, posuđe, kuhamo, ispiramo klozete.... To su osnovne ljudske potrebe.”

Mahmoudovi žive na uzvisini na kojoj se nalaze rezervoari odakle voda teče objema stranama, palestinskim i izraelskim naseljima na tom dijelu Zapadne Obale.

Za oca gospođe Mahmoud, farmera, nedostatak vode je katastrofa:

“Nema vode, sve je suho, nema ni kapi vode. Sve što sam zasadio propada. Pogledajte, nema ničega.”

U palestinskom selu Qattana vode nije bilo danima. Do česme priključene na obližnji izvor, kada ima vode, dolaze kilometrima udaljeni Palestinci.

U Izraelu, kampanja štednje vode je u toku, ali teško je primijetiti da se voda štedi, pogotovu ako se poredi sa stanjem na Zapadnoj Obali.

Izraelski zvaničnici ističu da je jedan od načina smanjena nedostatka vode na Zapadnoj Obali realizacija projekta, zajedno sa Jordanom, dovođenja vode iz Crvenog mora do Mrtvog mora.

Silvan Shalom, potpredsjenik izraelske vlade kaže:

“Bila bi to, naravno, desalinizirana, prečišćena morska voda. Vode nema u cijelom regionu, naročito u Jordanu i za Palestince."

Takav plan je ekološki rizičan i vrlo skup, upozoravaju neki. Na palestinskoj strani, zbog problema u upravljanju i drugih prepreka stoje infrastrukturni projekti. U međuvremenu, članovi porodice Mahmoud čine sve što mogu:

“Krajnje pažljivo trošimo vodu, nastojima ekonomizirati, pokušavamo racionizirati. Šta drugo možemo” – pita se gospođa Mahmoud

Za sada, i ko zna do kada, Mahmoudovi, a i drugi Palestnici, nemaju izbora osim držati kanistere spremne i znati dan u kojem će voda poteći iz česama.

XS
SM
MD
LG