Linkovi

Pakistan: Talibani regrutiraju djecu kao borce i fanatike


Pakistanski vojnici našli su 20 dječaka koje su navodno oteli Talibani i odveli u vojne kampove na treninge u sjevernom Pakistanu. Dječaci su obučavani za borbu i ubijanje vojnika, ali i vlastitih roditelja, ako se ne slažu s talibanskim načelima.

Kako navode vojni izvori, jedanaestorica dječaka su nađeni u ratnoj zoni u dolini Swat, gdje su proljetos pakistanske snage sigurnosti vodile veliku ofanzivu protiv Talibana. Vjeruje da su Talibani htjeli od dječaka stvoriti informatore, borce, pa čak i u napadače samoubojice. Nije isključeno da je mnogo dječaka još uvijek u rukama Talibana.

Dječaci, od kojih najmlađi ima samo sedam godina, su predstavljeni novinarima u vojnoj bazi u Mingori, najvećem gradu u dolini Swat. Dječaci su rekli da su bili u vojnom kampu, ali se ne zna koliko dugo. Trojica dječaka, mlađi od 10 godina, bili su vidljivo bili traumatizirani i povremeno su počinjali plakati. Ostali su u srednjim tinejdžerskim godinama. Dječaci koji su govorili za Associated Presss rekli da su bili prisiljavani na rigorozne treninge. Nijedan od njih, međutim, nije rekao da je bio treniran za samoubilački napad.

Šesnaestogodišnji M. K. je ispričao kako je otet. Vraćao se kući iz trgovine kada se zaustavio automobil i ljudi iz vozila ponudili da ga prevezu. Po ulasku u automobile, povezali su mu usta i oči i odvezli ga do vojnog kampa, gdje je bilo oko 250 dječaka između 12 i 18 godina.

"Morali smo vježbati do 12 popodne svaki dan, nakon predavanja kako ubijati i klati vojnike. Govorili su nam i da je, ako se naši roditelji ne slažu sa džihadom, u redu ubiti i njih" – takođe je rekao M. K.

Fericha Peracha, neuropsihijatar, istakla je da su neki dječaci bili vidljivo depresivni i traumatizirani. Međutim, po njenom mišljenu moguće da nisu baš svi bili oteti kao što su govorili. Gospođa Peracha je takođe rekla da većina dječaka s kojima je razgovarala imaju razinu inteligencije nešto nižu od prosjeka i da dolaze iz siromašnih obitelji, što ih čini lakim metama za militante i indoktrinaciju.

Vojni službenici su uzeli uzorke krvi i kose dječaka kako bi uradili DNK testove i provjerili jesu li dječaci bili drogirani dok su bili u kampovima.

Glasnogovornik pakistanske vojske, pukovnik Akhtar Abbas ne sumnja da su dječaci bili trenirani za borce. On je također naveo da će dječaci biti uključeni u rehabilitacijske programe kako bi im bila pružena psihoterapijska pomoć i pomoć u školovanju.

Talibani su i prije, u Afganistanu, koristili dječake u borbama, a pakistanski vojni zvaničnici, kako se čini, žele iskoristiti situaciju sa dječacima kako bi još snažnije podstakli tamošnju javnost javnost protiv talibanskih militanata.

XS
SM
MD
LG