Linkovi

Bivši američki predsjednik postigao oslobadjanje zatočenih novinarki iz sjevernokorejskog zatvora


Sjeverna Koreja je pomilovala dvije američke novinarke, zatočene od marta u jednog radnom logoru, nakon što se bivši američki predsjednik Bill Clinton sastao sa sjeverno korejskim liderom Kim Jong Ilom danas u Pjong Jangu. Tako se misija bivšeg američkog predsjednika uspješno okončala.


Kako je javila službena agencija Pjong Janga, gospodin Clinton se ispirčao sjeverno korejskom lideru zbog neprijateljskog akta kojeg su dvije novinarke počinile ušavši ilegalno na teritorij Sjeverne Koreje , i ujedno prenio iskrenu zahvalu predsjendika Obame zbog oslobadjanja Amerikanki na humanitarnim osnovama, medjutim, Bijela Kuća je opovrgnula bilo kakav kontakt sa Sjevernom Korejom putem misije gospodina Clintona.


Dvije američke novinarke, Euna Lee i Laura Ling su zatočene od marta mjeseca zbog ilegalnog prelaska sjevernokorejske granice dok su pravile reportažu u Kini blizu graničnog prijelaza. Njih dvije su osuđene na 12 godina teškog rada u zatvoru. Prepostavlja se da će dvije novinarke vjerovatno biti vraćene u Sjedinjene Države zajedno s bivšim američkim predsjednikom.

XS
SM
MD
LG