Linkovi

Hillary Clinton u Africi


Državna tajnica Sjedinjenih Država Hillary Clinton danas započinje posjetu Africi, gdje će posjetiti sedam država. Svrha jedanaestodnevnog puta je naglasiti potporu Obamine administracije demokraciji u Africi, ekonomskom razvoju kao i razrješavanju sukoba. U Keniji, gospodja Clinton će govoriti na američko-afričkom trgovinskom i ekonomskom forumu. Također će se sastati sa privremenim vođom Somalije.

Američki službeni izvori navode kako je svrha posjete, pokazivanje američke predanosti Africi kao svom vanjskopolitičkom prioritetu.
Prošli mjesec, predsjednik Obama je posjetio afričku državu Ganu, što je bila njegova prva posjeta sub-saharskom dijelu Afrike otkako je došao na dužnost.

Tijekom svoje turneje po Africi, Hillary Clinton će se sastati sa vođama sedam država - Kenije, Južnoafričke Republike, Angole, Demokratske Republike Kongo, Nigerije, Liberije i Zelenortskih otočja.

Gospođa Clinton je danas glavni govornik na 8. sub-saharskom afričkom trgovinskom i ekonomskom kooperacijskom forumu, u Nairobiju u Keniji. Forum se održava u svrhu poboljšanja trgovinskih odnosa između Afrike i Sjedinjenih Država.

Državna tajnica će predstaviti nove pristupe razvoju, ističući ulaganje u ekonomski razvoj, uključujući jače afričke veze s globalnim tržištem.

Jonnie Carson, visoki američki dužnosnik za Afriku, je u delegaciji koja putuje za Afriku s gospođom Clinton:

- Sjedinjene Države žele imati sveobuhvatnu vezu sa ovim kontinentom - nisu samo zainteresirane za pružanje pomoći, nego i otvaranje zemalja i ohrabrenje za poslovne prilike,naglašava gospodin Carson.

Američki trgovinski zastupnik Ron Kirk je također u delegaciji. Po njemu, neke zemlje moraju napraviti promjene prije nego njihov biznis i investicije mogu rasti, unatoč pojedinim uspješnim ekonomskim pričama u nekim zemljama Afrike.

- Ono što ćemo mi raditi jeste ići slučaj po slučaj. Ne možete napraviti jako, konkurentno društvo ako ne uložite novac u školovanje ljudi, muškaraca, ali i žena. Ne možete pokrenuti dobra i usluge koje nudite na tržište, dok ne riješite osnovnu infrastrukturu, a za građenje cesta, energije i snage treba vremena, upozorava on.

U Nairobiju, državna tajnica se također sastaje sa dvojicom vođa najvećih stranaka u Vladi nacionalnog jedinstva u Keniji, kako bi ih pokušala ohrabriti da poduzmu korake prema pomirenju.

Također će se u kenijskoj prijestolnici sastati sa šeikom Sharif Ahmedom, koji je na čelu prijelazne vlade Somalije. Amerika podupire krhku vladu koja se bori protiv pobunjenika, poznatih kao Al-Shabab, koji žele islamsku vladu. Za Ameriku, Al- Shabab je teroristička organizacija povezana s Al-Qaidom.

Afrički izaslanik Carson kritizira susjednu Eritreju za njihovu potporu Al-Shababu. Situacija u Somaliji ne samo da kreira nestabilnost, nego i glad u zemlji:

- Somalijske izbjeglice, i to njih 5 do 6 tisuća mjesečno, prelaze granice Kenije. 40% stanovništva u južnoj Somaliji je u očajničkoj potrebi za hranom, kaže Carson.

- Afrika prima pomoć izvana i koristi je za plaćanje uvoženja hrane, što znači da je Afrika ovisna o pomoći izvana kako bi prehranila stanovništvo. Da bi krenula naprijed, Afrika bi trebala proizvoditi dovoljno hrane kako bi prehranila svoje stanovništvo i na tome će biti fokus Hillary Clinton, što smatramo jako korisnim, dodaje ekonomista George Ayittey.

U Južnoafričkoj Republici, državna tajnica će govoriti o problemu pomoći Africi. Ona se također sastaje sa vođama Južnoafričke Republike kako bi ih ohrabrila da utječu na predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, da prihvati podjelu vlasti sa premijerom Morganom Tsvangeraiem.

Očekuje se da će državna tajnica pokušati obodriti naftom bogatu Nigeriju da se bori protiv korupcije koja njome vlada. Ona također ide i u Demokratsku Republiku Kongo, mjesto gdje su se zbila dva rata u posljednjem desetljeću. Ova regija ima jednu od najvećih stopa seksualnog nasilja prema ženama od strane vojnika i pobunjeničkih grupa.XS
SM
MD
LG