Linkovi

Bill Clinton u misiji oslobadjanja američkih novinarki iz sjevernokorejskog radnog logora


Bivši američki predsjednik, u misiji oslobadjanja dvije američke novinarke zatočene u radnom logou u Sjevernoj Koreji, već se sastao s liderom te zemlje, Kim Jong Ilom, a kako izvještavaju mediji u Pjong Jangu, gospodin Clinton je prenio usmenu poruku američkog predsjednika Baracka Obame gospodinu Kimu, iako Bijela Kuća negira da je američki predsjednik poslao ikakvu poruku sjeverno korejskom lideru.

U Bijeloj Kući kažu , štoviše, da neće davati nikakve izjave u tom smislu dok traje posjet bivšeg predsjednika Clintona, koji su okarakterizirali kao isključivo privatnu misiju u cilju oslobadjanja novinarki.

Južno korejski mediji opet kažu da je sjeverno korejski lider ugostio Clintona na večeri, te da su oni razmijenili mišljenje o cijelom nizu pitanja.

Dvije američke novinarke, Euna Lee i Laura Ling su zatočene od marta mjeseca zbog ilegalnog prelaska sjevernokorejske granice dok su pravile reportažu u Kini blizu graničnog prijelaza. Njih dvije su osuđene na 12 godina teškog rada u zatvoru. Nenadano pojavljivanje gospodina Clintona u Sjevernoj Koreji ukazuje da bi dvije američke novinarke mogle biti puštene na slobodu te da bi incident mogao poslužiti kao početak uspostave neke vrste odnosa između dvije zemlje.


Istodobno, supruga Billa Clintona, američka državna tajnica Hillary Clinton putuje u Afriku, i usput potvrđuje diplomatsku misiju svog muža rekavši da je interes Obamine administracije bio “… siguran povratak novinarki kućama”.

Gospođa Clinton radi i na prikupljanju informacija o troje američkih turista koji su, kako se tvrdi u Teheranu, ilegalno prešli iračko-iransku granicu te su odmah uhićeni. Pošto Sjedinjene Države nemaju ni s Iranom diplomatske odnose svi kontakti idu preko švicarskog veleposlanstva u Teheranu.

XS
SM
MD
LG