Linkovi

SAD: Pad bruto nacionalnog proizvoda znatno usporen


Prema podacima Ministarstva trgovine bruto nacionalni proizvod Sjedinjenih Američkih Država je u drugom kvartalu ove godine zabilježio pad od samo jednog procenta. To je, u odnosu na prva tri mjeseca, kada je pad bio 6,4 odsto, vrlo značajno usporavanje pada ukupnih ekonomskih tokova, odnosno do sada najjasniji sinnal, kako ocjenjuju ekonomisti, da se recesija u Americi, najgora od Drugog svjetskog rata na ovamo, vjerojatno primiče kraju.

Predsjednik Barack Obama je tim povodom rekao:

„Bilo je vidljivo koliko smo bili blizu ivice ekonomskog ambisa. Ali isto tako, smanjenje pada bruto pooizvoda posljednjih mjeseci pokazuje da je u ozdravljenju ekonomskog stanja učinjen vrlo značajan napredak, bolji od očekivanog."

Gospodin Obama dodaje da su tome uveliko doprinijeli podsticajni paketi federalne vlade i napori Centralne banke.

I Mark Zandi, ekonomski analitičar, ističe da bi stanje bilo mnogo gore bez 800 milijardi dolara vrijednog paketa koji je, na zalaganje federalne vlade, odobrio Kongres:

„Da, zaista to mislim. Uvjeren sam da se ekonomija izvlači iz recesije, velike recesije, i da se to dešava upravo sada. Takođe sam uvjeren da to nije nimalo slučajno, jer podsticajni paket daje maksimalan doprinos ekonomskom ozdravljenju."

Unatoč poboljšanju, gospodin Zandi kaže da je loša okolnost što će nezaposlenost vjerojatno i dalje rasti:

„Biće vrlo teško ekonomski se vratiti u normalno stanje i generirati takav rast koji će omogućiti brzo smanjivanje sadašnje nezaposlenosti. Ne mislim da će ćemo postići punu zaposlenost u narednih 4, 5 godina."

Predsjednik Obama sa optimizmom gleda na tok ekonomskih kretanja, ali i priznaje da povećanje nacionalnog bruto proizvoda ne znači mnogo za preko 6 miliona Amerikanaca koji su od početka resecije izgubili posao:

„Što se mene tiče, oporavka neće biti sve dok gubimo radna mjesta. I ja neću predahnuti dok svaki Amerikanac koji želi raditi ne nađe posao."

U međuvremenu, Kongres je odobrio još dvije milijarde dolara za program "Gotovina za stare gutače benzina" u okviru kojeg se Amerikancima nudi i do 4.500 dolara za prodaju starog i kupovinu novog automobila, mnogo štedljivijeg kada je u pitanju potrošnja goriva. Taj program, sa već na taj način potrošenih jednu milijardu dolara, takođe je veliki podsticaj za američku automobilsku industriju čija je prodaja pala na najniži nivo u posljednjih 25 godina.

###

XS
SM
MD
LG