Linkovi

SAD: Čeličana pa kockarnicaViše od stoljeća, čeličane u Bethlehemu u Pennsylvaniji, na istoku Sjedinjenih Država, pomagale su izgradnju mosta Golden Gate u San Francisku, i najvećeg dijela panorame Manhattana. Metalurškom je industrijom, međutim, krajem prošlog stoljeća, počela da dominira konkurencija iz inostranstva, a velike peći nekada ogromne čeličane, polako su počele da se gase. Zahvaljujući novom poslovnom poduhvatu, dio bivše bethlehemske čeličane ponovo počinje da radi - kao kockarnica i odmaralište.

Visoke peći za topljenje bethlehemskog čelika podsjetnik su na prošlost ovog grada. Duže od decenije čeličana ne radi, a priroda polako osvaja simbol nekadašnje američke nedostižne industrijske moći.

- Reći da je ovo bio grad jedne fabrike je bilo lijepo i vjerovatno prilično tačno za najveći dio prošlog stoljeća, kaže Stephen Donches koji je u bethlehemskoj čeličani radio više od 30 godina.

I dalje pamti prvi dan na poslu:

- Bilo je zaista uzbudljivo ući unutra, vidjeti proizvodnju i biti dio svega toga sjeća se gospodin Donches.

Donches je napredovao na poslu i postao glasnogovornik kompanije što je, u nekom smislu, i ostao i sad kad je nema.Sada je, naime, zadužen za očuvanje onoga što je preostalo. Fabrika će postati dio Nacionalnog industrijskog muzeja, čiji je on predsjednik i izvršni direktor.
Iako će se istorija gradske industrije čelika sačuvati, kompanija koja možda nosi budućnost u Bethlehem se zove: Kockarsko odmaralište Sands.

Kompanija Sands koja drži kockarnicu u Las Vegasu, kupila je ovo zemljište 2007., da bi u maju ove godine, tačno na mjestu gdje se nalazila čeličana, bila otvorena kockarnica.
Da bi se priklonila industrjskoj prošlosti Betlehema, kockarnica je dizajnirana po motivima iz industrije čelika, uključujući i rasvjetu koja načinjenu od čeličnih šipki.
Često je ovdje ponavljana ironična priča da je kompanija Sands jedva nabavila čelik za konstrukciju, zbog ogromne globalne potražnje.

To je investicija od 750 miliona dolara u gradu u kojem je stopa nezaposlenosti gotovo 9 odsto. Predsjednik kompanije, Robert De Salvio, mnogo očekuje od daljeg razvoja, uprkos tome što je objekat otvoren u vreme ekonomskog sunovrata:

- Ovo je već prilično veliko. Vremenom ćemo dodati hotel sa 300 soba, višenamjenski centar od pet hiljada kvadratnih metara, kao i šoping centar od oko 20 hiljada kvadratnih metara. Prema tome, tu vjerovatno treba još više od stotinu miliona dolara investicija, kaže gospodin De Salvio.

Ali ti planovi se za sada odlažu. Izgradnja hotela je privremeno prekinuta, jer je usporavanje ekonomije teško pogodilo i kockarski biznis. Takođe, u gradu se strahuje da bi oslanjanje na kockarnicu u pogledu investicija moglo da se osveti. Stephen Donches međutim objašnjava da Bethlehemu i ne preostaje neki veliki izbor:

- Kada se čeličana zatvorila, to se naravno nikome ko je imao veze sa kompanijom nije dopalo. Kada bih mogao da biram, radije bih zarađivao na čeliku, ali stvarnost govori da to ovdje više neće biti moguće, tako da se postavlja pitanje šta bi mogao da bude najbolji naredni korak da bi se pomoglo kompaniji i lokalnoj zajednici, kaže on.


Donches u međuvremenu ima zadatak da pokuša da sačuva ono što je ostalo i zbog toga je vrlo zadovoljan. Ova sala sa gasnom turbinom će biti obnovljena i planira se da se tu postavi stakleni zid, da bi posetioci imali panoramski pogled na impozantan objekat.
Potrebno je sačuvati i konzervirati mnoštvo elemenata velikog industrijskog projekta... od vatrogasnog kamiona koji je nekad služio u fabrici, do alatki koje su korišćene za proizvodnju oružja i brodova za dva svjetska rata.
Industrija čelika se u Bethlehemu održala duže od stoljeća. Ovaj zarđali grad u dolini Lehigh, sada gaji nadu da će kockarnica ipak pretvoriti čelične šipke u zlato.

XS
SM
MD
LG