Linkovi

Brussels: Novi generalni tajnik NATO i službeno preuzeo dužnost


Sjeverno atlantski savez ima potrebu za dodatnom medjunarodnom pomoći, i od Ujedinjenih Naroda, i od Evropske Unije, kako bi se osigurala obnova Afghanistana, kazao je danas u Briselu novi šef NATO-a Anders Fogh Rasmussen, preuzimajući dužnost od dosadašnjeg generalnog tajnika Jaap de Hoop Scheffera.

On je dodao da je jedan od njegovih prioriteta vodjenje rata u Afghanistanu ka uspješnom okončanju, popravljanje veza s Rusijom, koji su inače dodatno otežane ratom Moskve s Gruzijom, te proširenje NATO-vog partnerstva s umjerenim zemljama Sjeverne Afrike i Srednjeg Istoka.Rasmussen se potom osvrnuo na Rusiju i region:

Gruzija i Ukrajina još ne ispunjavaju uvjete za ulazak u Savez. Stoga je pitanje o njihovom članstvu hipotetičko. No prošlog decembra je NATO odlučio da uspostavi praktičnu suradnju s te obje zemlje , u cilju razvoja njihovih vojnih kapaciteta, i reformiranja njihovih vojnih snaga. I ja ostajem pri tom planu, jer ga smatram pravilnim. , kazao je Anders Fogh Rasmussen, novi generalni tajnik NATO saveza, I potom nastavio:


Vjerujem da dijelimo veliki dio interesa s Rusijom. Na primjer, borba protiv terorizma, ne-proliferacija, razoružanje, Afghanistan...U svim ovim područjima vjerujem da dijelimo sigurnosne interese s Moskvom. Zato smatram da trebamo razviti praktičnu suradnju u nizu pitanja, naravno, istodobno insistirajući na ruskom poštivanju medjunarodnih obaveza, uključujući suverenitet i integritet susjednih joj zemalja.


Gospodin Rasmussen se na kraju osvrnuo i na brojne uspjehe Saveza riječima:


Cijela priča o NATO-u je zapravo priča o uspjehu. Moja je ambicija da reformiram i transofrmiram NATO savez kako bismo odgovorili novim prijetnjama bezbjednosti u 21 stoljeću. To ćemo i učiniti u roku i okviru novog strateškog koncepta, kojeg usvajamo na narednom summitu Saveza krajem 2010. godine.

XS
SM
MD
LG