Linkovi

Afganistan: Uz pripreme za izbore raste broj civilnih i vojnih žrtava


Prema izvještaju Ujedinjenih naroda broj ubijenih civila u Afganistanu porastao je za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Broj ubijenih vojnika iz sastava međunarodnih snaga, sada angažiranih u brojnim borbenim operacijama protiv talebanskih boraca, takođe raste.

U prvoj polovini ove godine ubijeno je 1.000 Afganistanaca, za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Uz taj podatak, u izvještaju Ujedinjenih naroda ističe se da su talibanski militanti odgovorni za skoro 60 procenata civilnih žrtava, poginulih većinom u eksplozijama bombi postavljenih pored puta, ili u samoubilačkim napadima.

U izvještaju svjetske organizacije takođe se okrivljuju afganistanska vlada i međunarodne snage za neprezizne napade iz zraka u kojima je poginulo na stotine civila.

Uporedo raste i broj poginulih američkih i NATO vojnika. Prošli mjesec je, od 2001. godine do sada, bio najgori po međunarodne snage. Ubijeno je 75 vojnika, 43 američka i 22 britanska.

Glasnogovornik Bijele Kuće Robert Gibbs je, govoreći o tome, istakao:

„Nećemo imati uspjeha samo na vojni način. Moramo punu pažnju posvetiti ekonomskom razvoju, poljoprivredi, civilnim društvu.... Samo kroz sve to možemo ostvariti napredak."

Ocjene Bijele kuće podudarile su se sa novinskim izvještajima da glavni američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal, želi provesti značajne promjene u vojnoj strategiji.

Hiljade američkih, britanskih i afganistankih vojnika poduzeli su velike borbene operacije sa ciljem eliminiranja čvrstih talibanskih uporišta u provinciji Helmand na jugu Afganistana. S druge strane, prema izvještaju Ujedinjenih naroda, talibanski militanti uzvraćaju napadima u civilnim područjima, očigledno ne praveći razliku između vojnika i nenaoružanih civila. General McChrystal, kako se navodi, želi da se pažnja preusmjeri sa napada na talibanska uporišta u udaljenim, zabačenim područjima na suradnju sa lokalnim plemenskim liderima i borbu, uz njihovu, pomoć protiv korupcije. General takođe preporučuje da se gotovo udvostruče vojne i policijske snage Afganistana, da broje 400.000 pripadnika.

Bijela kuća je, kako je rekao gospodin Gibbs, za sada zadovoljna napretkom koje ostvaruju afganistanske snage sigurnosti:

„Nastavićemo kontinuirano analizirati stanje u Afganistanu u nastojanju da budemo sigurni da ostvarujemo napredak koji želimo, napredak u uništavanju i poražavanju neprijatelja."

General McChrystal će, kako se u spomenutim novinskim izvještajima navodi, tražiti od Bijele kuće još veće povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu. Da podsjetimo, početkom ove godine predsjednik Barack Obama je odobrio raspoređivanje dodatnih 21.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG