Linkovi

SAD: Prva oslobađajuća presuda za pritvorenika u Guantanamu


Nadležni američki federalni sud, odnosno sutkinja Ellen Huvelle donijela je odluku o puštanju na slobodu Mohammeda Jawada, jednog od najmlađih zatvorenika u vojnom zatvoru Guantanamo na Kubi. Vlada Sjedinjenih Američkih Država moraće ga do kraja avgusta poslati natrag u rodni Afganistan, ili eventualno podići optužnicu na nadležnom civilnom sudu.

Sutkinja Ellen Huvelle je, obrazlažući svoju odluku, istakla da su Sjedinjene Države Mohammada Jawada držale nezakonito pritvorenog šest i po godina. U prvim spisima dostavljanim sudu, navođeno je da je Jawad bacio granatu na vojno vozilo američkih snaga u decembru 2002. godine, pri čemu su teško povrijeđena dvojica vojnika, pripadnika specijalnih jedinica i njihov prevodilac, Afganistanac. Jawad je prvo pritvoren u Afganistanu, gdje su ga, kako je kasnije tvrdio, afganistanski isljednici prisili da potvrdi ono za što je optuživan, a nakon toga, tokom 2003. godine, prebačen je u Guantanamo.

Jedan od Jawadovih advokata, major američkih zračnih snaga David Frakt izjavio je da je odluka sutkinje Huvelle „pobjeda vladavine zakona" u Sjedinjenim Državama i istakao:

„To je zaista iznenađujući ishod, pobjeda koja će odjeknuti. Jawad je prvi pritvorenik koji je optužen, zapravo optuživale su ga vojne komisije, prvi koji je bio neposredno pred suđenjem, a sada je oslobođen. On je jedan od onih koje je administracija predsjednika Busha neopravdano označavala kao najgoreg među najgorima."

Ne zna se koliko Mohammed Jawad zapravo ima godina. Rođen je u izbjegličkom kampu u Pakistanu. On tvrdi da je imao oko 12 godina kada je 2002. godine uhvaćen. Iz Pentagona, američkog Ministarstva odbrane, tvrde da je imao 17. Ministarstvo pravosuđa se ovog mjeseca složilo da ne koristi ni jednu od Jawadovih izjava ili priznanja koje je dao tokom brojnih ispitivanja zbog navoda o provođenju tortura nad njim.

Major Frakt je, komentarišući sudsku odluku saopštenu jučer, rekao da će predstavljati snažan presedan i za druge pritvorenike u Guantanamu koji tvrde da su bili prisiljeni davati tražena priznanja:

„Zaključak Ministarstva pravosuđa da su sve izjave i priznanja u zatvoru Bagram u Afganistanu i u Guantanamu dati prisilno i nedobrovoljno i da nisu prihvatljiva za sudove ima ogromne implikacije za ostale pritvorenike koji su bili izloženi sličnim uvjetima i sličnim nasilnim tehnikama ispitivanja."

U odluci sutkinje Ellen Huvelle nalaže se američkoj vladi da do 6. avgusta obavijesti Kongres da li ima namjeru poslati Mohammeda Jawada nazad u Afganistan. Sutkinja je izjavila da do 24. avgusta očekuje definitivan izvještaj Ministarstva pravosuđa da je Mohammed Javad na putu za Afganistan. Afganistanski zvaničnici su već dali do znanja da je Afganistan voljan bezuvjetno prihvatiti Jawada, napominjući takođe da vjeruju da je nezakonito, neosnovano pritvoren.

Iz Ministarstva pravosuđa nije rečeno ništa o tome da li će protiv Jawada biti podignuta civilna optužnica. To nije vjerojatno, smatra drugi Jawadov branilac, advokat Jonathan Hafetz, inače član Američke unije za građanske slobode:

„Mislim da odluka sutkinje Huvell vrlo, vrlo jasno i nedvosmisleno pokazuje da će bilo koja vrsta slične optužbe biti suočena sa bukvalno nepremostivim preprekama, da bi to bila užasno loša ideja, i krajnje nekonzistentna, u odnosu na osnovnom američkom opredjelje i posvećenosti vladavini zakona."

Jawadovi advokati kažu da je njihov štićenik godine provedene u Guantanumo istrpio jako dobro, da ga majka, ujak i ostala rodbina u Afganistanu očekuju raširenih ruku. Takođe dodaju da vjeruju da će Jawad, moguće je, studirati medicinu i postati doktor. Naravno, prvo treba uslijediti puštanje iz Guantanama.

XS
SM
MD
LG