Linkovi

SAD: Solarna budućnost Toleda


Grad Toledo u američkoj saveznoj državi Ohajo je jedan od najstarijih industrijskih gradova u SAD. Kao i u mnogim drugim gradovima i u Toledu stara industrijska proizvodnja gubi korak i propada. Grad je bio poznat po proizvodnji stakla, zatim kao središte automobilske proizvodnje…

Sada je, medjutim, na putu novog procvata. Kako su nekadašnje grane industrije propadale, kako su nestajala radna mjesta u Toledu su morali naći nešto novo, moderno, tržišno aktuelno, profitabilno…. I mnogi su uvjereni da su to pronašli u oblasti korištenja solarne energije. Prošle godine rad je počelo nekoliko kompanija i Toledo će, kako se nasaju, umjesto centra zastarjele industrije, postati centar zelene tehnologije.

''Ovo je solarni panel, lagan i fleksibilan. Možete ga nosti uokolo strujom akumuliranom u panelu i puniti različite električne spravice i aparate…'' - kaže Xungming Deng, predsednik "Xunlight Corporation," kompanije u kojoj počinje priča o "solarnom Toledu."

Xunlight je jedna od nekoliko sličnih kompanija koje u Toledu proizvode solarne panele. Grad, zapravo nove kompanije, su dio općeg trenda traganja i profitabilnog iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Proizvodnja solarnih panela je značajan dio tog procesa.

Gospodin Deng će radi istaći, kako se to kaže, jednu od "komparativnih" prednosti grada:

''Mi doista mislimo da je Toledo odlično mjesto za kompanije iz oblasti korištenja solarne energije jer ovjde živi mnogo kvalifikovanih osoba koji su stekle iskustva zavidna tehnička znjanja radeći u automobilskoj i industriji proizvodnje stakla."

Početkom 19. vijeka Toledo je bio poznat kao centar proizvodnje stakla u Sjedinjenim Državama. Bio je mjesto gdje je rođena masovna proizvodnja jeftinog stakla. Kasnije je uslijedio značajan rast automobilske industrije. Ali kako su obje grane propadale, tako je i Toledo propadao. Danas većina tvorničkih dimnjaka beživotno strče u nebo. Nezaposlenost je trenutno veća od 12 procenata, što je više od državnog prosjeka.

''Prvim premazom nanosi se tanki sloj kadmijum sulfide, a onda slijedi stavljanje nekoliko slojeva telirida'' - objašnjava reporteru Glasa Amerike Norman Johnston, poduzetnik I vlasnik kompanije "Solar Fields." I on je jedan od onih koji vjeruje u "solarnu budućnost" Toleda.

Njegova kompanija, kao i nekoliko drugih, rade na razvoju tehnologije takozvanog tankog premaza. To je proces u kome se na staklene panele nanose hemikalije koje proizvode električnu struju kada su paneli izloženi suncu.

Tvrdnju da proizvodnja panela na taj način ima kupce, gospodin Johnston potkrepljuje i slijedećim podatkom:

''Prije nekoliko godina na tržištu se moglo naći samo 2 procenta panela sa tankim premazom. Danas oni čine 10 procenata. I to zato što su jeftiniji, što je to ustvari najjeftinije način da se proizvedu solarni paneli.''

Zahvaljući većoj tražnji, u Toledu je otvoreno šest hiljada novih radnih mjesta u toj novoj oblasti proizvodnje, a gospodin Johnston vjeruje da će taj broj postepeno rasti u narednih pet godina.

Steve Weathers, predsjednik organizacije ''The Regional Group Partnership,'' kaže da čitava zajednica ulaže napor u razvoj solarne energije u Toledu:

''Ovdje privatni, javni i akademski sektor rade zajedno. Pa čak i cijela zajednica. Svi učestvuju u razvoju nove industrije jer prepoznaju korist koju ona donosi. To donosi nova radna mjesta i ekonomski napredak od čega svi imaju koristi."

Zamisao o obje kompanije, ''Xunlight Corporation'' i ''Solar Field'' nastala je na univerzitetu Toledo, na kojem je razvijen jedan od najpriznatijih američkih programa korištenja solarne tehnologije. Norman Johnston kaže da je veza između kompanije ''Solar Fields''i univerziteta bila veoma važna za taj uspjeh:

''Ako hoćete da razgovarate sa nekim ko ima iskustvo elektro-inžinjera ili iskustvo sa solarnim ćelijama, možete se sastati čak sa četiri različita profesora koji su spremni da vam pomognu u toku jednog dana. Tako da imamo veoma dobar odnos.''

Xungming Deng, inače i doktor tehničkih nauka i profesor na univerzitetu Toledo, svjestan je da korištenje solarne energije zavisi od jeftine tehnologije proizvodnje komponenti potrebnih za korištenje energije sunca. Stoga ističe:

''Mislimo da uspjeh industrije solarnih panela zavisi od toga koliko možemo da smanjimo proizvodne troškove. Zato je veoma važno da razvijemo jeftin proces proizvodnje. U tom smislu pomoć sa univeriteta Toledo je dragocjena."

Kompanije ''Xunlight'' i ''Solar Fields'' su još uvijek u početnoj fazi razvoja. Unatoč tome, ''Solar Field'' je u partnestvu i sa jednom njemačkom kompanijom koja takođe gradi novu fabriku za proizvodnju solaranih panela. Obje kompanije žele da značajno povećaju proizvodnju sljedećih godina. Solarna tehnologiju za Toledo, jednostavno rečeno, put u "sunčaniju" budućnost.

XS
SM
MD
LG