Linkovi

SAD: Čuti jedan drugog... uz pivo
Predsjednik SAD Barack Obama, praćen i potpredsjednikom Joe Bidenom, sinoć se (po vašingtonskom vremenu) u vrtu Bijele kuće, uz pivo na stolu, sastao sa historičarom Henryjem Louis Gatesom i policijskim narednikom Jamesom Crowleyem, ključnim učesnicima incidenta od prije dva tjedna koji je ponovno rasplamsao rasprave o rasnim predrasudama pri provođenju američkih zakona, posebno kada je u pitanju postupanje policajaca.

Da podsjetimo, policajac Crowley, bijelac, uhapsio je Henryja Gatesa, crnca, profesora univerziteta Harvard, u njegovoj vlastitoj kući, zbog remećenja javnog reda. Policajac je došao u kuću jer je, nakon dojave susjeda, izgledalo kao da u kuću provaljuje nepoznata osoba. Tokom neposrednog kontakta profesora i policajca razmijenjene su teže riječi i optužbe. Profesor Gates je, u najkraćem, optužio policajca Crowleya da postupa pod rasističkom pretpostavkom da je "svaki crnac sumnjiv."

Dan, dva kasnije incident je komentirao i predsjednik Obama rekavši da je policija "djelovala glupo." Trebalo je proći odreženo vrijeme da se uspostavi da postoje dvije verzije incidenta…. i predsjednik Obama je obojicu aktera pozvao ih na pivo u Bijelu kuću.

Nakon sinoćnjeg susreta s policajcem i profesorom, predsjednik Obama je rekao da je razgovor bio "prijateljski i iskren," istakao da je "ono što nas okuplja jače od onoga što razdvaja" i zahvalio se i profesoru Gatesu i policajcu Crowleyu. Prije tog susreta, čija je najava izazvala poveliku medijsku pažnju, gospodin Obama je je izjavio, težeći dati susretu što normalniju dimenziju, da to nije, kako je rekao "pivski samit" ("beer summit"), nego samo jednostavna prilika da "saslučaju jedan drugog."

Policajac James Crowley je nakon susreta u Bijeloj kući održao konferenciju za novinare u središtu sindikalne unije AFL-CIO. Tom prilikom on je, pored ostalog istakao, da je sa profesorom Gatesom i predsjednikom Obamom razgovarao o tome što se iz incidenta može "naučiti za budućnost i krenuti dalje."

XS
SM
MD
LG