Linkovi

Mirovne snage Ujedinjenih Naroda traže pomoć, kako bi pružili pomoć drugima


Od gradjanskog rata u Kongu, do konflikta na Haitiju, svrha mirovnih snaga Ujedinjenih naroda je zaštiti ljude za vrijeme sukoba i promovirati mir.
Ove trupe su sastavljene od vojnih snaga zemalja članica Ujedinjenih naroda i pod komandom UN-a su.

Predsjednik kongresnog Komiteta za inozemne odnose Howard Berman kaže da su UN snage nedjelotvorne:

"Od Konga, Bosne do Darfura, mirovne snage su bile nemoćne da spriječe silovanja kao oružja u ratu pa čak i genocid."

Ambasadorica Rice je rekla kako mirovne snage ulažu više napora, i ne zastranjuju od principa Ujedinjenih naroda.

U posljednjih 6 godina broj trupa, kojima su dani zadaci na mirovnim misijama se utrostručio. Trenutno, 93 tisuće mirovnjaka su poslani na zadatke u 15 različitih ratnih zona.

"Službenici Ujedinjenih naroda su prvi obavješteni o tome kako je teško bilo rekrutirati nove snage i slati ih na zadatke, a u isto vrijeme očuvati kvalitetu i stalne zahtjeve za napretkom " izjavila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima.


U misijama od Sudana i Demokratske republike Kongo, UN-ovi zapovjednici još uvijek iščekuju 6000 dodatnih trupa.

Neki zaposlenici UN-a su bili upleteni u seksualna zlostavljanja žena i djece, što je velika briga za članicu Kongresa Ilean Ros-Lehtien:

"Dozvoljavati operativne neuspjehe i nesavjesne akte lošeg ponašanja je nešto što narušava ugled UN-ovih mirovnih operacija."

Ambasadorica Rice tvrdi da su brojni istražitelji poslani u Sudan i Kongo kako bi razmatrali optužbe i uklonili sve pripadnike mirovnih snaga koji su uključeni u neke zločine:

"Sve dok se zlostavljanja od strane mirovnih snaga pojavljuju mora biti i odgovornosti zbog čega mi podupiremo nultu toleranciju prema onima koji prekrše pravila."

Uslijed svih izazova, ambasadorica Rice ističe važnost UN-ovih mirovnih snaga za Ameriku:

"Oni spriječavaju prelijevanje konfliktnih zona kako to često biva kada su ekstremisti i kriminalci u pitanju. Te zone mogu lako postati zone umnožavanja bolesti i transnacionalnih sigurnosnih prijetnji."

2009. godine Amerika je uložila 2.2 milijarde u mirovne snage Ujedinjenih Naroda. To je više od četvrtine od 7.75 milijardi koliko košta održavanje trupa i policije Ujedinjenih Naroda. Ambasadorica kaže da pokušava nagovoriti UN da poveća broj mirovnih snaga, ubrza širenje trupa i nađe bolje načine da zaštiti ranjive žrtve rata.

XS
SM
MD
LG